GeoZoo » Gryzoń » BURUNDUK SYBERYJSKI
Burunduk syberyjski

BURUNDUK SYBERYJSKI

Burunduk syberyjski to królestwo: zwierząt, gromada: ssaków, rząd: gryzoni i rodzina: wiewiórkowatych. Jest to małe i sprytne zwierzątko, które można spotkać w nielicznych parkach na terenie Europy. 

Burunduk syberyjski potrafi dostosować się do każdych warunków. Dojrzałość płciową osiąga w siódmym miesiącu życia, ale ich rozmnażaniem najlepiej zająć się po 10 miesiącu życia. Okres godowy u tych gryzoni przypada na wiosnę i lato.  Ciąża samicy trwa około 30 dni. Burunduk w niewoli może żyć około 7 lat, a nawet dłużej.

Zasięg występowania

Burunduk syberyjski występuje na zachodzie Ameryki Północnej i w północnej Azji. Zamieszkuje tam rozległe tereny od centralnej Rosji do Chin i Korei. Żyje również na Hokkaido w Japonii. Poza tym można je spotkać w niektórych parkach Europy. Gryzonie te w naturze żyją w koloniach i dobrze poruszają się po drzewach. W wykopanych norach wychowują młode i gromadzą pokarm.

Burunduk syberyjski hibernuje.

Zapada w sen zimowy, który jest różnej długości. Jego sen zimowy zależny jest od wielu czynników, np. ilości dostępnego pokarmu, temperatury otoczenia czy wielkości populacji w kolonii. Zwierzątka te są bardzo czujne. Ostrzegają się wzajemnie przed nadchodzącym niebezpieczeństwem ze strony drapieżnika. Sygnałem ostrzegawczym burunduka syberyjskiego jest dźwięk przypominający ćwierkanie ptaków.

Burunduk syberyjski

Charakterystyka

Burunduk syberyjski w środowisku naturalnym żyje od 4 do 6 lat. Natomiast w niewoli długość jego życia wynosi około 7 lat, a nawet może dożyć do 10 lat. Jest on aktywnym zwierzątkiem w ciągu dnia, które stale poszukuje pożywienia. Pokarmem wypycha torby policzkowe i spożywa go przeważnie w swojej norze.

Dla populacji tego gatunku nie ma zagrożeń.

Długość  ciała burunduka syberyjskiego wynosi około 25 cm, a długość jego puszystego ogona może osiągnąć aż 18 cm. Gryzoń ten waży od 120 do 150 g. Porusza się bardzo szybko i zwinnie. Gatunek ten odznacza się dużym temperamentem. Młode osobniki w domowej hodowli nie są łatwe do oswojenia. Zależy to od usposobienia osobnika oraz zaangażowania i cierpliwości jego opiekuna.

Burunduk syberyjski ma niedużą głowę z małymi i zaokrąglonymi uszami. Jego przednie łapki są chwytne i bardzo sprawne. Posiada on brunatno – szare futerko, które po stronie brzusznej jest jasnożółte, a niekiedy białe. Na jego głowie, grzbiecie i po bokach widocznych jest pięć podłużnych i ciemnych pasów. Wyhodowano już odmianę cynamonową i białą z czerwonymi lub ciemnymi oczami.

Burunduk syberyjski jest delikatnych i sympatycznym gryzoniem.

Do oswojenia nadają się młode osobniki, ponieważ próba oswojenia dorosłych gryzoni może zakończyć się pogryzieniem. Przed nabyciem tego zwierzątka najlepiej zapoznać się z fachową literaturą. Burunduk syberyjski polecany jest miłośnikom zwierząt, a szczególnie gryzoni.


Akt prawny Akwarystyka Fruwanie Gryzonie Koty Niebezpieczne Pies w pracy Psy Ptaki Pupil Ryby Wirusy Zoologia Zwierzęta domowe Świat zwierząt Żywienie

ZOBACZ TAKŻE

Jak psu założyć kaganiec?

Jak psu założyć kaganiec?

Jak psu założyć kaganiec? Założenie psu kagańca wymaga przygotowania. Należy dostosować go do rozmiaru psiego pyska. Najczęściej kaganiec w miejscach ...
Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu

Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu?

Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu? Niektóre ptaki tracą okresowo zdolność do lotu. Jest to związane z ich naturalnym środowiskiem ...
Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie

Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie

Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie to kotek rudy, który nazywany jest również kotem rdzawym. Należy on do rodziny kotowatych ...
Żywienie i zdrowie ślimaków

Żywienie i zdrowie ślimaków

Żywienie i zdrowie ślimaków wpływa na ich dobrostan. Stanowią one najliczniejszą gromadę mięczaków. Zwierzęta te bytują na lądzie i w ...
Opieka nad gurami olbrzymim

Opieka nad gurami olbrzymim

Opieka nad gurami olbrzymim nie jest skomplikowana, ale wymaga od akwarysty podstawowej wiedzy w temacie zakupionego gatunku. W środowisku naturalnym ...
Mastomys

Mastomys

Mastomys to królestwo: zwierząt, gromada: ssaków i rząd: gryzoni. Należy ona do rodziny myszowatych i podrodziny myszy. Gryzoń ten wywodzi ...