GeoZoo » Ryba » Akwarystyka » Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego
Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego to ważne aspekty w życiu tego gatunku ryb. Dieta tych wspaniałych okazów świata podwodnego powinna być pełnowartościowa i urozmaicona. Zdrowe czekoladowce borneańskie są pięknie ubarwione. Gatunek ten jest dość wymagający pod względem żywieniowym.

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego wpływają na jego wygląd i zachowanie. Na dobrą kondycję ryb i ich rozmnażanie duży wpływ oprócz pożywienia, ma prawidłowo urządzone akwarium. Profilaktycznie warto jest sprawdzać stan zbiornika oraz wygląd i zachowanie ryb, nawet dwa razy dziennie.

W dużym akwarium łatwiej jest utrzymać równowagę biologiczną, niż w małym. Odpowiednie stężenie tlenu w wodzie ma duże znaczenia dla samopoczucia ryb i egzystencji roślin. Ponadto tlen ogranicza rozwój niektórych bakterii chorobotwórczych. Wszystkie nowo nabyte ryby należy poddać kwarantannie.

Rybi catering

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego to podstawa jego prawidłowego rozwoju i dobrej kondycji. Źle dobrana dieta może być przyczyną wielu różnych chorób, a nawet śmierci ryb. Posiłek dla ryb hodowanych w zbiornikach, powinien być zbliżony do życia tych zwierząt w środowisku naturalnym.

Czekoladowce borneańskie trzeba nauczyć spożywania specjalnie przygotowanego pokarmu z dużą zawartością białka zwierzęcego. Z podawaniem żywych pokarmów trzeba uważać, a zwłaszcza unikać ochotki, wodzenia i tubifeksu z rodziny rurecznikowatych. Można serwować larwy wioślarek lub czarnego komara.

Bezpieczeństwo czekoladowca borneańskiego zwiększy się, jeżeli żywe posiłki będą pochodzić z własnej hodowli. Można również podawać mrożony posiłek. Świetnie do tego nadają się muchówki bądź rozwielitki. Ważne, aby pokarm był różnorodny. Dieta ryb powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Sposoby serwowania posiłków

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego przekładają się na jego funkcjonowanie w podwodnym świecie. Karmienie ryb powinno odbywać się o ściśle określonych porach. Najlepiej dwa razy w ciągu dnia: rano i wieczorem.

Wielkość porcji nie powinna być większa, niż ryby są w stanie zjeść w ciągu kilku minut. Jedynie pokarm roślinny można pozostawić w zbiorniku do dwóch dni. Mrożony posiłek trzeba rozmrażać bezpośrednio przed podaniem w małej ilości wody akwariowej.

Dla lepszego zakonserwowania mrożona karma poddawana jest suszeniu w warunkach próżniowych. Jest to karma liofilizowana, która stanowi urozmaiconą dietę. Porcjami takiego pożywienia czekoladowce borneańskie nie powinny pogardzić.

Profilaktyka

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego mają wpływ na wzrost rybiego potomstwa. Chore osobniki należy odizolować od pozostałych ryb i skutecznie leczyć. Prawie każdy gatunek wykazuje wrażliwość  na konkretną chorobę. Ryby pochodzące z odłowu należy trzymać oddzielnie.

W każdym, nawet najlepiej utrzymanym akwarium istnieje możliwość pojawienia się chorób. Bagatelizowanie schorzeń i odstąpienie od leczenia rybich pacjentów, powoduje duże straty w akwarystyce. Każdy troskliwy opiekun powinien poświęcać codziennie trochę czasu swym podopiecznym.

Powszechne choroby czekoladowców

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego to ważne czynniki w życiu tego taksonu. Pielęgnacja tych ryb nie jest łatwa, a nawet sprawia trudności doświadczonym akwarystom. Trzeba posiadać pewien zasób wiedzy o stylu życia czekoladowców borneańskich. Należy poznać wymagania i potrzeby ryb przed ich nabyciem.

Powszechne choroby ryb:

  • Przeziębienie, czyli za niska temperatura wody dla wymagań czekoladowców. Objawy to brak apetytu, częściowy zanik ubarwienia i stulenie płetw. Przeziębione ryby pływają apatycznie i chwiejnie. Należy stopniowo podnieść temperaturę wody do wymagań gatunkowych ryb, czyli w granicach 25-30oC.
  • Choroby związane z błędami żywieniowymi popełnianymi zwłaszcza przez początkujących akwarystów. Są one najczęściej   spotykanymi przyczynami pośrednimi pojawienia się różnych chorób. Do często spotykanych schorzeń związanych ze złym karmieniem ryb należą:
    • Otłuszczenie narządów wewnętrznych, głównie wątroby u starszych ryb. Otrzymują one zwykle nadmierną ilość pokarmu, który nie jest różnorodny. Niekiedy skutkiem ubocznym tej choroby jest bezpłodność. Do objawów zaliczane są: wzdęcia brzuszne bądź przekrwienie gałek ocznych. Jednak otłuszczenie narządów wewnętrznych przebiega zwykle bezobjawowo.
    • Zapalenie przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest podawanie wyłącznie suchej karmy albo tylko jednego rodzaju pokarmu. Choroba ta może też wystąpić na skutek niedostatecznie oczyszczonego pokarmu, pochodzącego z ziemi. Objawy to obrzęk przedniej części ciała, blednięcie ubarwienia, zaczerwienienie okolic odbytu i ciągniecie się za rybą białawego śluzu z otworu odbytowego.
  • Choroby wirusowe i bakteryjne. Jedną z dobrzerozpoznanych chorób wirusowych jest limmfocystoza, która objawia się zmianami nowotworowymi na zewnątrz ciała. Widoczne są narośla lub białawe guzki.  Innymi chorobami bakteryjnymi są:
    • Mykobakterioza, którą wywołują różne patogenne bakterie, jeżeli hodowla ryb jest źle prowadzona. Choroba może rozwijać się od 2 tygodni do 4 miesięcy. Objawy to: apatia, wychudzenie, postrzępione płetwy oraz utrata apetytu i kolorów. Później następuje zapadanie brzucha.
    • Fleksibakterioza, która jest chorobą powłok zewnętrznych, jamy gębowej, skrzeli, a także narządów wewnętrznych. Jest to choroba bakteryjna. Polega ona na przenoszeniu bakterii  przez chore osobniki. Objawy pojawiają się zwykle w transporcie lub po umieszczeniu ryb w świeżej wodzie.
  • Choroby grzybicze, do których należy pleśniawka, pleśnienie ikry i bardzo groźna i nieuleczalna choroba grzybicza ichtiofonoza, występująca sporadycznie. Powodem pleśniawki jest zbyt niska temperatura dla hodowanych w akwarium czekoladowców borneańskich.
  • Choroby pasożytnicze, do których zaliczane są:
    • Choroba welwetowa, która spowodowana jest przez wiciowce, atakujące przeważnie skórę zarażonej ryby i nabłonek listków skrzelowych. Choroba jest najbardziej niebezpieczna dla narybku i podrostków. U dojrzałych osobników schorzenie może być ostre lub przewlekłe.
    • Gyrodaktyloza, której przyczyną jest żyworodny płaziniec. Zdiagnozowanie choroby polega na pobraniu wycinka z chorego miejsca i obejrzenia go pod mikroskopem.
    • Daktylogyroza, której przyczynami są jajorodne przywry. Prawidłowe zdiagnozowanie tej choroby możliwe jest tylko poprzez pobranie wycinka z chorego miejsca czekoladowca i obejrzenie go pod mikroskopem.
    • Ospa rybia czyli kulorzęsek, wywołany przez orzęska, który najczęściej umiejscawia się w skrzelach i skórze. Odżywia się komórkami.
    • Spironukleoza, którą wywołują wiciowce atakując przewód pokarmowy ryby. Pasożyty są przyczyną zapalenia i owrzodzenia jelita, a także atakują narządy wewnętrzne czekoladowców borneańskich.
    • Kapilarioza czyli choroba przewodu pokarmowego ryb, która spowodowana jest jajorodnymi nicieniami. 

Żywienie i zdrowie czekoladowca borneańskiego w warunkach akwariowych mają znaczący wpływ na długość życia tego gatunku. Zróżnicowany pokarm wraz z higienicznymi warunkami zapewnią rybom zdrowie i witalność. Akwarystyka to ciekawe hobby, jeżeli znamy się na hodowli nabytych okazów. Chorych osobników nie wolno leczyć samodzielnie.

Scroll to Top