GeoZoo » Kot » Naturalne odżywianie kotów
Naturalne odżywianie kotów

Naturalne odżywianie kotów

Naturalne odżywianie kotów wpływa na ich prawidłowe funkcjonowanie. Koty należą do ssaków bezwzględnie mięsożernych i do zwierząt drapieżnych. Pomimo, że koty zostały udomowione w swych upodobaniach i potrzebach nadal wykazują właściwości swoich dziko żyjących przodków. 

Naturalne odżywianie kotów jest szczególnie ważne w wieku niemowlęcym. W tym czasie maluchy wysysają pokarm z gruczołów mlecznych matki. Później głównym składnikiem ich pożywienia jest mięso innych zwierząt. Z tego względu każdy koci opiekun powinien pamiętać o odziedziczonej po przodkach psychofizycznej naturze i w miarę możliwości stosować się do niej. Jest to potrzebne w zakresie doboru pokarmu.  

Pokarm dzikich kotów

Naturalne odżywianie kotów wpływa na ich rozwój, kondycję i rozmnażanie. Materiałem, na który zapotrzebowanie kotów jest szczególnie wysokie są białka zwierzęce. W ich diecie bezwzględnie konieczne są również tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.

W skład naturalnego pokarmu dzikich kotów wchodzą kręgowce i bezkręgowce, do których zaliczamy:

  • głównie gryzonie, takie jak myszy szczury czy norki,
  • niekiedy małe ptaki i nietoperze,
  • czasami drobne gady, takie jak jaszczurki,
  • również płazy, takie jak żaby,
  • okazjonalnie i niechętnie zjadane są zwierzęta owadożerne, takie jak krety czy ryjówki,
  • ryby, które bardzo chętnie łowione są przez niektóre koty,
  • Owady, takie jak much czy ćmy.

Na podstawie licznych badań przeprowadzonych  zarówno w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych, a także w Polsce wynika, że pożywienie kotów dzikich składa się w co najmniej ¾  z drobnych gryzoni. Najczęściej są to myszy polne, które należą do głównych szkodników rolniczych plonów.

Natomiast ptaki podobnie jak młode zające stanowią zaledwie 3,5% całości kociego pokarmu. Lotność ptaków, przezorność, spostrzegawczość i sygnalizacja społeczne sprawiają, że nie są one łatwo osiągalną zdobyczą. Wiele kotów zwłaszcza w wieku geriatrycznym nie interesuje się ptakami.

Koty dzikie często polują na szczury już zagnieżdżone na posesjach i chronią jeszcze niezaszczurzone domy przed inwazją tych gryzoni. Nie zaspokaja to jednak wszystkich potrzeb pokarmowych kotów. Oprócz pożywienia pochodzenia zwierzęcego koty spożywają pokarm roślinny.

Znaczna ilość urozmaiconych materiałów roślinnych znajduje się w przewodach pokarmowych małych kręgowców zjadanych przez koty. Do nich należą różnorodne nasiona, owoce, pąki, pędy, gałązki, liście czy drewno. Ponadto koty chętnie zjadają szerokie liście traw, zbóż czy perzu.

Kot łapiąc swoją ofiarę działa początkowo tylko łapami, a często tylko jedną łapą i jednym pazurem. Podrzuca on wysoko zdobycz i wielokrotnie, aż do jej omdlenia. Ofiara w stanie ogłuszenia ma lżejszą śmierć. W niektórych wypadkach koty zabijają zdobycz uderzeniem łapą, a nie ukąszeniem.

Naturalne odżywianie kotów

Dieta kotów domowych

Naturalne odżywianie kotów jest najbardziej dla nich wskazane. Trzeba dążyć do zaspokojenia naturalnych potrzeb i wymagań mruczków. Szeroki i urozmaicony zestaw pokarmów zapewniają kotom liczne surowce, które są niezbędne do prawidłowej przemiany materii i kondycji psychofizycznej.

Zapotrzebowanie kotów na białko zwierzęce jest większe niż u psów. Oprócz białek należy podawać tym zwierzętom tłuszcze, które są materiałami wysokoenergetycznymi i rozpuszczalnikami witaminy A, D i E. Potrzebne kwasy tłuszczowe zwierzęce i roślinne wykorzystywane są do budowy tkanki tłuszczowej.

Odkłada się ona pod skórą kota i stanowią zapasowe źródło energii. Kota podobnie jak psa można żywić gotowymi karmami i sporządzonymi samodzielnie w warunkach domowych. W przypadku stosowania tylko domowego menu należy mieć pewność, że jest ono pełnowartościowe. Koty przeważnie lubią pokarm w pokojowej temperaturze lub ciepły.

Do najważniejszych składników w diecie kota należą:

  • Woda, która powinna być w nieograniczonej ilości i zawsze świeża.
  • Mleko, które nie wszystkie koty tolerują.
  • Mleko zsiadłe nie wszystkie koty lubią, ale po jego wypiciu nie doznają zaburzeń jelitowych, ponieważ w trakcie zsiadania laktoza ulega rozkładowi.
  • Białka występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Najłatwiej przyswajane są białka występujące w mięsie, jajkach
    i serze. Białka roślinne są również dla kotów bardzo pożyteczne. Poleconym dodatkiem o wysokiej wartości jest mączka sojowa, soczewica, ryż, płatki owsiane i jęczmienne, makarony czy nasiona strączkowe, takie jak fasola czy bób.
  • Tłuszcze, które stanowią stężoną formę energii. Nadmiar energii
    w pożywieniu kota zostaje przerobiona na tłuszcz, który jest magazynowany w różnych częściach ciała, np. pod skórą. Funkcję składu paliwa pełni zgromadzony tłuszcz, którego można wykorzystywać w razie potrzeby.
  • Węglowodany, które występują w roślinach. Najlepiej przyswajane są cukry proste. Cukier mlekowy zawiera mleko krowie czyli laktozę, którą często dorosłe koty nie są w stanie przyswajać. Dla kotów najlepszym źródłem odżywczym węglowodanów jest ryż.
  • Jarzyny są potrzebnym pokarmem usprawniającym działanie przewodu pokarmowego, zapobiegające zaparciom i dostarczające wielu pożytecznych składników. Najlepiej jak warzywa są gotowane. Wiele kotów chętnie przyjmuje  w posiłku dodatek tartych buraków. Można podawać również sałatę, fasolę ogórek, pomidor, kabaczek, kalarepę czy cukinię.
  • Zielenina, której nie powinno zabraknąć w kocim jadłospisie. Jeżeli kot nie wychodzi z domu, najlepiej jest wysiać w doniczce lub w skrzynce owies lub inne zboże. Kiedy pędy wyrosną na wysokość 6-7 cm należy „plantację” udostępnić kotom. Można wysiać również kocią trawę.  
  • Witaminy, które są potrzebne dla prawidłowego przebiegu procesów somatycznych. Witaminy A i D pełnią ważną rolę w rozwoju kości. Witamina E ma duże znaczenie dla funkcjonowania mięśni, dla procesów rozrodczych i wzroku. Witamina C przyspiesza gojenie ran, zapobiega krwotokom z naczyń i w walce ze szkorbutem. Koty jednak podobnie jak psy same wytwarzają witaminę C, dlatego zbędna jest ona w ich żywieniu.
  • Minerały, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kota. Do najbardziej pożądanych minerałów dla futrzaka są dwa: fosfor i wapń, które są niezbędne do uformowania i wzrostu zębów i kości. Minerały odgrywają istotną rolę również w przyroście i regeneracji mięśni, wiązadeł, skóry i włosów. Potrzebne są także w formowaniu czerwonych i białych ciałek oraz w procesie trawiennym. 
  • Składniki balansowe, które są substancjami wchodzącymi w skład pokarmu. Nie podlegają one trawieniu ani wchłanianiu. Nie uczestniczą również w przemianie materii ani nie dostarczają organizmowi budulca czy energii. Składniki balastowe pobudzają ruchy robaczkowe jelit poprzez zwiększenie objętości masy pokarmowej.
    Takim balastem jest przede wszystkim błonnik czyli celuloza, nie trawiona przez zwierzęta mięsożerne. Występuje w roślinach, w których tworzy elementy wzmacniające i ściany komórkowe. Do materiałów balastowych zaliczane też są pióra i sierść upolowanych zwierząt. Balasty pobudzając ruchy jelit pozwalają kotom uniknąć zaparcia, które im dokucza, gdy pokarm jest zbyt treściwy.

W świeżej karmie domowej białko zwierzęce pochodzi przeważnie z mięsa czerwonego, wątroby, nerek, sera, drobiu, ryb oraz mleka. Wszystkie rodzaje mięsa czerwonego i białego to witaminy z grupy B. Naszemu podopiecznemu nie należy podawać częściej wątroby, jak raz w tygodniu, ponieważ nadmiar witaminy A powoduje kłopoty z układem kostnym.

Naturalne odżywianie kotów wpływa na ich dobrostan. Niektóre koty zjadają bardzo dużo trawy, a później wymiotują.  Jest to oczyszczanie żołądka z nadmiaru dokuczliwych soków trawiennych. Należy dążyć do jak najwierniejszego imitowania naturalnych warunków i sposobu odżywiania. Dobrze odżywiony kot jest żywotny i ruchliwy.


ZOBACZ TAKŻE

[pt_view id=”6f01e38f2y”]