GeoZoo » Ryba » Akwarystyka » Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego
Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego to ważne aspekty w życiu tego gatunku ryb. Dieta tych wspaniałych okazów świata podwodnego powinna być pełnowartościowa i urozmaicona. Zdrowe gurami czekoladowe jest bardzo szybkie i ruchliwe. Gatunek ten jest dość wymagający pod względem żywieniowym.

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego przekłada się na jego wygląd i zachowanie. Na dobrą kondycję ryb i ich rozmnażanie duży wpływ oprócz pożywienia, ma prawidłowo urządzone akwarium. Profilaktycznie warto jest sprawdzać stan zbiornika oraz wygląd i zachowanie ryb, nawet dwa razy dziennie.

W pokaźnych zbiornikach łatwiej jest utrzymać równowagę biologiczną, niż w małych. Odpowiednie stężenie tlenu w wodzie ma duże znaczenia dla samopoczucia ryb i egzystencji roślin. Ponadto tlen ogranicza rozwój niektórych bakterii chorobotwórczych. Nowo nabyte ryby należy poddać kwarantannie.

Rybia stołówka

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego to podstawa jego prawidłowego rozwoju i dobrej kondycji. Źle dobrana dieta może być przyczyną wielu różnych chorób, a nawet śmierci ryb. Posiłek dla ryb hodowanych w zbiornikach, powinien być zbliżony do życia tych zwierząt w środowisku naturalnym.

Te okazy świata podwodnego trzeba nauczyć spożywać specjalnie przygotowane pokarmy z dużą zawartością białka zwierzęcego. Ostrożnie należy postępować z podawaniem żywych pokarmów, a szczególnie unikać ochotki, wodzenia i tubifeksu z rodziny rurecznikowatych. Można podawać: podawać larwy wioślarek lub czarnego komara.

Bezpieczeństwo gurami czekoladowego zwiększy się, jeżeli żywe posiłki będą pochodzić z własnej hodowli. Można również podawać mrożony posiłek. Świetnie do tego nadają się muchówki bądź rozwielitki. Ważne, aby pokarm był urozmaicony. Dieta ryb powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Metody podawania posiłków

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego przekłada się na jego funkcjonowanie w świecie podwodnym. Karmienie ryb powinno odbywać się o określonych porach. Najlepiej dwa razy w ciągu dnia: rano i wieczorem.

Wielkość porcji nie powinna być większa, niż ryby są w stanie zjeść w ciągu kilku minut. Jedynie pokarm roślinny można pozostawić w zbiorniku do dwóch dni. Pokarm mrożony trzeba rozmrażać bezpośrednio przed podaniem w małej ilości wody akwariowej.

Dla lepszego zakonserwowania mrożona karma poddawana jest suszeniu w warunkach próżniowych. Jest to karma liofilizowana, która stanowi urozmaiconą dietę. Porcjami takiego pożywienia gurami czekoladowe nie powinno pogardzić.

Profilaktyka w życiu gurami

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego ma wpływ na wzrost potomstwa. Chore osobniki należy odizolować od pozostałych ryb i skutecznie leczyć. Prawie każdy gatunek wykazuje wrażliwość na konkretną chorobę. Ryby pochodzące z odłowu należy trzymać oddzielnie.

W każdym, nawet najlepiej utrzymanym akwarium istnieje możliwość pojawienia się chorób. Bagatelizowanie schorzeń i odstąpienie od leczenia rybich pacjentów, powoduje duże straty w hodowli. Wina niejednokrotnie leży po stronie akwarysty. Każdy zaangażowany opiekun powinien codziennie poświęcać trochę czasu swym podopiecznym.

Znane choroby gurami

Żywienie i zdrowie gurami czekoladowego to ważne czynniki w życiu tego taksonu. Pielęgnacja tego gatunku nie jest łatwa ze względu na małą odporność na infekcje bakteryjne i na pasożyty. To powody dla których hodowlą tych ryb powinni zająć się doświadczeni akwaryści. Trzeba posiadać pewien zasób wiedzy o stylu życia gurami czekoladowego.

Do znanych chorób gurami czekoladowego należą:

  • Przeziębienie, czyli za niska temperatura wody dla wymagań gurami. Objawy to brak apetytu, częściowy zanik ubarwienia i stulenie płetw. Przeziębione ryby pływają apatycznie i chwiejnie. Należy stopniowo podnieść temperaturę wody do wymagań gatunkowych ryb, czyli w granicach 24-27oC.
  • Choroby związane z błędami żywieniowymi popełnianymi zwłaszcza przez początkujących akwarystów.  Są one najczęściej spotykanymi przyczynami pośrednimi pojawienia się różnych chorób. Do często spotykanych schorzeń związanych ze złym karmieniem ryb należą:
    • Otłuszczenie narządów wewnętrznych, głównie wątroby u starszych ryb. Otrzymują one zwykle nadmierną ilość pokarmu, który jest jednolity. Niekiedy skutkiem ubocznym tej choroby jest bezpłodność. Sygnałami tej choroby mogą być: wzdęcia brzuszne bądź przekrwienie gałek ocznych. Jednak otłuszczenie narządów wewnętrznych przebiega zwykle bezobjawowo.
    • Zapalenie przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest podawanie wyłącznie suchej karmy albo tylko jednego rodzaju pokarmu. Zapalenie przewodu pokarmowego może też nastąpić na skutek niedostatecznie oczyszczonego pokarmu, pochodzącego z ziemi. Objawy to obrzęk przedniej części ciała, blednięcie ubarwienia, zaczerwienienie okolic odbytu i ciągniecie się za rybą białawego śluzu z otworu odbytowego.
  • Choroby wirusowe i bakteryjne. Jedną z dobrzerozpoznanych chorób wirusowych jest limmfocystoza, która objawia się zmianami nowotworowymi na zewnątrz rybiego ciała. Widoczne są narośla lub białawe guzki.  Innymi chorobami bakteryjnymi są:
    • Mykobakterioza, którą wywołują różne patogenne bakterie, jeżeli hodowla ryb jest źle prowadzona. Choroba może rozwijać się od 2 tygodni do 4 miesięcy. Objawy to: apatia, wychudzenie, postrzępione płetwy oraz utrata apetytu i barw. W późniejszym okresie występuje wyraźne zapadanie brzucha.
    • Fleksibakterioza, która jest chorobą powłok zewnętrznych, jamy gębowej, skrzeli, a także narządów wewnętrznych. Jest to choroba bakteryjna. Bakterie przeważnie przenoszone są przez chore osobniki. Objawy najczęściej pojawiają się po umieszczeniu ryb w świeżej wodzie albo po transporcie.
  • Choroby grzybicze, do których należy pleśniawka, pleśnienie ikry i bardzo groźna i nieuleczalna choroba grzybicza ichtiofonoza, występująca rzadko. Powodem pleśniawki jest zbyt niska temperatura dla hodowanych w akwarium gurami czekoladowego.
  • Choroby pasożytnicze, do których zaliczane są:
    • Choroba welwetowa, która spowodowana jest przez wiciowce, atakujące przeważnie skórę zarażonej ryby i nabłonek listków skrzelowych. Choroba jest najbardziej niebezpieczna dla narybku i podrostków. U dorosłych osobników schorzenie może być ostre lub przewlekłe.
    • Choroba neonowa czyli Plistoforoza. Choroba spowodowana jest pasożytami przenoszonymi przez zainfekowane ryby i ich odchody. Zarażenie następuje przez układ pokarmowy. Zakażone ryby powinny być odłączone od pozostałych. Choroba ta powoduje śnięcie ryb i uznawana jest za nieuleczalną.
    • Gyrodaktyloza, której przyczyną jest żyworodny płaziniec. Zdiagnozowanie choroby polega na pobraniu wycinka z chorego miejsca i obejrzenia go pod mikroskopem.
    • Daktylogyroza, której przyczynami są jajorodne przywry. Prawidłowe zdiagnozowanie tej choroby możliwe jest tylko poprzez pobranie wycinka z chorego miejsca gurami czekoladowego i obejrzenie go pod mikroskopem.
    • Ospa rybia czyli kulorzęsek, wywołany przez orzęska, który najczęściej umiejscawia się w skrzelach i skórze. Odżywia się komórkami.
    • Spironukleoza, którą wywołują wiciowce atakując przewód pokarmowy ryby. Pasożyty są przyczyną zapalenia i owrzodzenia jelita, a także atakują narządy wewnętrzne gurami czekoladowego.
    • Kapilarioza czyli choroba przewodu pokarmowego ryb, która spowodowana jest jajorodnymi nicieniami.  

Podsumowując żywienie i zdrowie gurami czekoladowego w warunkach akwariowych przekłada się na długość życia tego gatunku. Przede wszystkim zróżnicowany pokarm wraz z higienicznymi warunkami zapewnią rybom zdrowie i witalność. Nie wolno leczyć ryb samodzielnie. Akwarystyka to ciekawe hobby, ale pod warunkiem, że znamy się na hodowli nabytych okazów.