Struś afrykański

Struś afrykański

04/09/2022 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Struś afrykański to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: ptaki. Należy on do rzędu i rodziny strusi. Jest to największy i najcięższy ptak na naszej planecie. Zamieszkuje on tereny półpustynne, pustynne i afrykańskie sawanny.

Struś afrykański to ptak o największych oczach spośród wszystkich zwierząt lądowych. W naturze żyje na terenach Południowej Sahary, Etiopii i Sudanu. Można go również spotkać w Somalii po Kenię w Południowej Kenii i Afryce Południowej. Struś afrykański jest gatunkiem poligamicznym, samiec żyje w haremie kopulując z kilkoma partnerkami.

Klasyfikacja strusi afrykańskich

Struś afrykański jest ptakiem roślinożernym. Spożywa najczęściej korzenie, rośliny, kwiaty i nasiona. Dietę uzupełnia owadami i małymi kręgowcami, niekiedy jaszczurkami. Ten wielki ptak jest nielotem. Z tego powodu pozbawiony jest grzebienia na mostku, do którego ptaki latające przymocowane mają mięśnie. To one odpowiadają za ruch skrzydeł.

W czasach współczesnych wyróżnia się dwa gatunki tych ptaków:

  • Struś szaroskóry, nazywany również strusiem somalijskim. W naturze występuje na Półwyspie Somalijskim. Zamieszkuje Północno-Wschodnią Etiopię, Kenię i Dżibuti. Żeruje na suchych sawannach, pustyniach i półpustyniach. Samica jest trochę większa od samca. Jest to rzadki gatunek. Hodowany jest głównie w ogrodach zoologicznych i rezerwatach przyrody.
  • Struś czerwonoskóry, występujący w naturze głównie na obszarach Afryki Subsaharyjskiej. Zamieszkuje otwarte przestrzenie, suche sawanny, półpustynie i pustynie. Samiec jest większy od samicy. Jest to największy ptak żyjący na kuli ziemskiej. Jest ginącym gatunkiem w Afryce Północnej. Struś czerwonoskóry obejmuje trzy podgatunki, do których należą:
  • Struś czerwonoskóry, który posiada czerwoną szyję i zamieszkuje Północną Afrykę.
  • Struś brązowosterny, którego szyja ma szaroniebieską barwę, a  w okresie godowym jest czerwona. Żyje on w Południowej Afryce. Jest największy spośród wszystkich strusi.
  • Struś masajski, który ma bladoróżową szyję, czerwoną tylko w okresie godowym. Zamieszkuje we Wschodniej Kenii i w Tanzanii. 

Istnieje jeszcze struś afrykański czarny, który jest mieszańcem. Powstał on na skutek skrzyżowania dwóch podgatunków strusia czerwonoskórego: południowoafrykańskiego z północnoafrykańskim. Ta odmiana strusi jest najczęściej hodowana. Strusie w chwilach zagrożenia mają zwyczaje schylać głowę nisko ku ziemi.

Struś afrykański

Wygląd zewnętrzny

Struś afrykański używa swoich dużych skrzydeł jako steru, który pozwala zmienić kierunek podczas biegu. Dojrzały samiec osiąga wysokość w granicach 180-270 cm. Natomiast dorosła samica od 170 do 240 cm. Ciężar strusia afrykańskiego waha się od 100 do 160 kg. Strusie dożywają nawet do 75 lat.

Wielkie oczy strusia osiągają długość 5 cm. Posiada doskonały wzrok, widzi dobrze na odległość 5 km. Strusie posiadają czterokomorowy żołądek i jelito cienkie o długości 14 metrów. Ptak ten ma długą szyję i nogi, a małą głowę w stosunku do swoich rozmiarów.

Jego kończyny są mocno umięśnione. Struś afrykański posiada  dwa palce u stopy. Większy z nich zaopatrzony jest w długi i ostry pazur, który może osiągać nawet 10 cm długości. Ptaki te charakteryzują się ciekawym upierzeniem. Samiec strusia czerwonoskórego i szaroskórego ma w większości czarne upierzenie.

Samica czerwonoskórego jest mniejsza od samca i szarobrązowa. Natomiast samica strusia szaroskórego jest trochę większa od samca i ma brązowe upierzenie. Pióra skrzydeł i ogona są zwisające i miękkie. Strusia jajo jest najcięższe i największe wśród ptaków. Może ważyć w granicach: 120 – 160 dag.

Charakter i temperament

Struś afrykański żyje w stadach od 5 do 50 osobników. W pobliżu nich żyją często zebry i antylopy, które posiadają takich samych wrogów. Największym zagrożeniem dla nich są lamparty, lwy i duże ptaki drapieżne. Strusie preferują drzewa i niskie trawy. Najbardziej aktywne są o zmierzchu.

Struś afrykański na długich odcinkach osiąga średnio prędkość do 50 km/h. Natomiast na krótkich dystansach prędkość jego wynosi nawet powyżej 70 km/h. Jednym krokiem może pokonać odległość od 300 do 500 cm. Nogi jego służą do biegania i jako broń. W niebezpieczeństwie potrafi kopać wyłącznie do przodu. Jego kopnięcie może zabić nawet lwa.

Strusie połykają kamienie i piasek, które pomagają w trawieniu spożytego pokarmu. Ptaki te wydają różne dźwięki. Mogą gwizdać, warczeć i parskać w zależności od sytuacji i otoczenia. Samce ryczą podobnie, jak lwy. Głośne okrzyki wydają najczęściej podczas zalotów czy zagrożenia. Natomiast młode pisklęta mają melodyjne głosy.

Struś afrykański

Rozmnażanie

Struś afrykański gniazduje w płytkim dole o średnicy 3 metrów, który znajduje się w ziemi bądź piasku. Samiec strusia czerwonoskórego żyje w małym haremie. We wspólnym gnieździe znajdują się jaja wszystkich partnerek strusia od 2 do 12 sztuk. Dominująca samica wysiaduje na zmianę jaja z samcem i wspólnie z nim wychowuje potomstwo.

Struś szaroskóry gniazduje na ziemi i kopuluje z kilkoma samicami. Każda z samic składa od 2 do 11 jaj. Przeważnie samiec wysiaduje jaja od 42 do 46 dni. On również zajmuje się wyklutymi pisklętami. W pierwszym roku życia potomstwo strusia rośnie około 25 cm miesięcznie.

W czasie zalotów samiec rozpościera skrzydła, stroszy pióra, a szyję skręca w kształcie korkociągu i nią kołysze. Jest ptakiem roślinożernym, mieszkającym w Afryce. Jest wielkim i pięknym okazem. Potrafi on bardzo szybko biegać. Pomaga mu to w ucieczce przed drapieżnikami.

Podsumowując strusia afrykańskiego można podziwiać w ogrodach zoologicznych na całym świecie i rezerwatach przyrody. Hodowany jest też na farmach ze względu na jaja, ozdobne pióra i smaczne mięso. Strusie są bardzo przyjaznymi ptakami. Struś afrykański zaliczany jest do kategorii oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.


ZOBACZ TAKŻE

5 Ciekawostek o gekonie

5 Ciekawostek o gekonie

5 Ciekawostek o gekonie zobrazuje bardziej funkcjonowanie tych gadów żyjących na wolności i w niewoli. Występują one w Ameryce Północnej, ...
Czytaj Dalej
Stres u ryb

Stres u ryb

Stres u ryb jest niebezpieczny dla ich zdrowia i samopoczucia. Może być wywołany wieloma czynnikami. Najważniejszy jest właściwy wybór ryb, ...
Czytaj Dalej
5 Ciekawostek o afrowiórce pręgowanej

5 Ciekawostek o afrowiórce pręgowanej

5 Ciekawostek o afrowiórce pręgowanej dotyczy gryzonia, który na wolności żyje w Afryce. Występuje na terenach od Maroka do Kenii, ...
Czytaj Dalej
Terier tybetański

Terier tybetański

Terier tybetański to pies pasterski i towarzyszący, który przynosi szczęście. To stara rasa tybetańska. Jest on wspaniałym przyjacielem człowieka w ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie amadyńca

Żywienie i zdrowie amadyńca

Żywienie i zdrowie amadyńca to podstawa jego prawidłowego rozwoju i rozmnażania. Ptaki te racjonalne żywione i trzymana w czystych, przestronnych ...
Czytaj Dalej
Łupież u kota

Łupież u kota

Łupież u kota jest problemem skórnym, który obniża poziom życia zwierzęcia. Jest to nadmiernie łuszczący się naskórek. Przyczyną tego jest ...
Czytaj Dalej
Opieka nad alpakami

Opieka nad alpakami

Opieka nad alpakami wymaga fachowej wiedzy. Warto jest zapoznać się ze specjalistyczną lekturą na temat życia tych zwierząt. Największa populacja ...
Czytaj Dalej
Ryby do dużego akwarium

Ryby do dużego akwarium

Ryby do dużego akwarium to przeważnie duże okazy, ryby terytorialne lub towarzyskie, które wymagają obszernego zbiornika. Mogą to być gatunki ...
Czytaj Dalej
Opieka nad wiewiórką szarą

Opieka nad wiewiórką szarą

Opieka nad wiewiórką szarą bytującą w środowisku naturalnym uzależniona jest czasami od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone często ...
Czytaj Dalej
Jakie dźwięki wydają psy?

Jakie dźwięki wydają psy?

Jakie dźwięki wydają psy? Psy wydają rozmaite dźwięki, które człowiek nie zawsze rozumie. Zwierzęta te są bardzo rozmowne i dobrze ...
Czytaj Dalej
Amadyniec

Amadyniec

Amadyniec to gromada: ptaków, rząd: wróblowych i podrząd: śpiewających. Należy on do rodziny astryldowatych i podrodziny mniszek. Ze względu na ...
Czytaj Dalej
Kot bambino

Kot bambino

Kot bambino to bezwłosa i krótkonoga, karłowata wersja sfinksa. Jest to nowa rasa kotów, która przez całe życie wygląda jak ...
Czytaj Dalej