Opieka nad gurami czekoladowym polega na zakupieniu zdrowych rybich okazów i prawidłowym urządzeniu akwarium. Żywym organizmom świata podwodnego trzeba stworzyć odpowiednie warunki do życia. Akwarysta nabywając gurami czekoladowe powinien sprostać jego wymaganiom.
Opieka nad gurami czekoladowym polega na ochronie ryb przed czynnikami stresogennymi. Mogą one zostać wywołane przez bodźce psychiczne, jak i fizyczne. Stres jest często wynikiem rożnych chorób i niedomagań ryb. Pielęgnacja tego gatunku jest dość trudna, ponieważ gurami czekoladowe posiada małą odporność na pasożyty i infekcje bakteryjne.
Zakup zdrowych rybich okazów
Opieka nad gurami czekoladowym polega na nabyciu zdrowej pary lub większej liczby ryb, bez objawów chorobowych. Kupując ten gatunek ryb trzeba ocenić stan ich zdrowia. Warto jest zaobserwować wygląd zewnętrzny i zachowanie. Nie należy kupować osobników z wadami genetycznymi lub okaleczonych.
To od akwarysty uzależnione jest zdrowie, samopoczucie i długość życie ryb. Znając potrzeby i upodobania gurami czekoladowego trzeba stworzyć mu odpowiednie warunki do życia. Powinny być one zbliżone do jego bytowania w środowisku naturalnym. Każde stworzenie wymaga troskliwej opieki.
Ryby akwariowe, jak również pozostałe zwierzęta trzeba traktować w sposób humanitarny. Żywe organizmy świata podwodnego także odczuwają ból i cierpienie. Zły stan ryby może być wynikiem nieodpowiedniej diety, choroby, stresu, czy złych warunków panujących w akwarium.
Mieszkanie gurami czekoladowego
Opieka nad gurami czekoladowym przekłada się na jego funkcjonowanie w akwarystyce. Mieszkaniem tego gatunku ryb powinno być przestronne i odpowiednio urządzone akwarium. Dobrze jest prowadzić hodowlę tych ryb w dużym, monogatunkowym zbiorniku z bujną roślinnością, także pływającą.
Dla gurami czekoladowego trzeba przygotować:
- Szczelne akwarium i odpowiedniej wielkości w zależności od liczby gurami. Po ustawieniu zbiornika we właściwym miejscu należy go odpowiednio urządzić. Minimalna długość akwarium dla pary gurami księżycowego to 60 cm. Pojemność zbiornika powinna wynieść co najmniej 60 litrów.
- Tło, które instalowane jest w zbiorniku w pierwszej kolejności. Po jego wyschnięciu można przystąpić do dalszych prac.
- Ciemne podłoże z domieszką torfu.
- Elementy dekoracyjne, które powinny być umieszczone w zbiorniku po ułożeniu podłoża.
- Urządzenia techniczne, które trzeba zamontować w akwarium i sprawdzać ich działanie. Urządzeniami niezbędnymi w zbiorniku są: ogrzewanie, oświetlenie i filtracja. Potrzebny jest także termometr do kontrolowania temperatury wody, która powinna wynosić w granicach 24-27oC.
- Wodę, którą napełniamy akwarium po czterech etapach prac. Dopiero po zainstalowaniu tła, ułożeniu podłoża i dekoracji oraz zasadzeniu roślin można zbiornik napełnić wodą. Do napełnienia akwarium wykorzystywana jest zwykle woda kranowa o pokojowej temperaturze. Woda dla gurami czekoladowego powinna mieć odczyn pH 4-6, a twardość w granicach 2-4on.
W przypadku rozmnażania ryb trzeba zaopatrzyć się w specjalny zbiornik hodowlany. Woda w nim powinna być dobrze natleniona i stopniowo podniesiona do 32-33oC. Wskazane jest obniżenie jej twardości. Dno zbiornika hodowlanego najlepiej jest wyłożyć mchem jawajskim. Inkubowaniem ikry w pysku zajmuje się samica, co nie jest częstym zjawiskiem wśród ryb labiryntowych.
Zdrowy styl życia gurami
Opieka nad gurami czekoladowym polega na zapobieganiu chorobom i różnym niedomaganiom. Schorzenia zakłócają prawidłowe funkcjonowanie tych stworzeń. Wyniszczają również organizm, a nawet mogą doprowadzić ryby do śmierci. Zdrowy styl życia minimalizuje schorzenia tych rybich okazów.
Trzymając gurami czekoladowe w stosunkowo dużym zbiorniku, łatwiej utrzymamy równowagę biologiczną, niż w małym. Należy nie zapominać, że odpowiednie stężenie tlenu w wodzie ma duże znaczenie dla samopoczucia i zdrowia ryb, a także dla wzrostu roślin. Poza tym tlen minimalizuje rozwój niektórych bakterii, które wywołują różne choroby.
Zminimalizowanie stresu i zdrowy tryb życia gurami czekoladowego polega na:
- Pozyskiwaniu nowych osobników i roślin tylko z pewnych źródeł.
- Nowo założone akwarium może być zasiedlane dopiero po około 2-3 tygodniach od założenia.
- Poddawaniu kwarantannie nowo zakupionych ryb i roślin, do czego służy oddzielny zbiornik hodowlany.
- Zgaszeniu w akwarium światła przed umieszczeniem nowych ryb w akwarium. Można je ponownie zapalić po około 2,5 godziny czyli po zaakceptowaniu przez ryby nowego środowiska.
- Hodowaniu ryb parami bądź w grupach w przestronnym zbiorniku.
- Nie dopuszczeniu do przerybienia akwarium, co powoduje stres i zmniejszenie układu immunologicznego u ryb.
- Regularnemu podmienianiu części wody do 15-20% w zbiorniku, ponieważ gurami czekoladowe wymaga bardzo czystej wody.
- Regularnym zbadaniu odczynnikami parametrów wody i ustaleniu zawartych w niej związków azotowych. Te czynności należy przeprowadzić przynajmniej raz w tygodniu, pomimo uzyskania pełnej stabilizacji wody w zbiorniku.
- Zastosowaniu oświetlenia, najlepiej rozproszonego i niezbyt intensywnego.
- Obsadzeniu zbiornika gęstą roślinnością i wpuszczenie do niego ryb po ustabilizowaniu wodnego środowiska.
- Wyposażeniu zbiornika w kryjówki, korzenie i kamienie.
- Regularnym kontrolowaniu składu chemicznego wody i chronieniu jej przed truciznami. Mogą one dostać się do zbiornika z zewnątrz.
- Regularnym czyszczeniu filtrów i sprawdzanie sprawności sprzętu akwariowego.
- Karmieniu ryb różnorodnym pokarmem. Gurami czekoladowemu należy zapewnić dietę bogatą w witaminy.
- Niezwłocznym usunięciu osadów, które pojawią się na dnie zbiornika.
- Zakupieniu podstawowych środków leczniczych i dezynfekujących, które powinny znaleźć się w apteczce akwarysty.
Podsumowując opieka nad gurami czekoladowym wymaga wiedzy i zaangażowania. Ryby te przede wszystkim powinny spożywać specjalnie przygotowany pokarm, w którym będzie wystarczająco dużo białka zwierzęcego. Ryba ta ze względu na utrudnioną pielęgnację i wymagania żywieniowe nie jest polecane początkującym akwarystom. Gurami czekoladowemu należy zapewnić optymalne warunki do życia.