Największy gryzoń

Największy gryzoń

25/05/2022 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Największy gryzoń świata to kapibara wielka, która jest zwierzęciem wodno-lądowym. Zamieszkuje ona podmokłe tereny Ameryki Południowej, gdzie żyje na otwartej przestrzeni. Kapibara należy do królestwa: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ssaków i rodziny: kawiowatych.

Największy gryzoń na naszej planecie występuje w grupie kręgowców i należy do podrzędu jeżozwierzowców. Kapibarę wielką można również podziwiać w polskich Ogrodach Zoologicznych. Zwierzę to żyje w parach i grupach liczących od 10 do 30 osobników. Kapibara wielka jest zwierzęciem społecznym. Stadem najczęściej rządzi dominujący samiec. Niektóre samce prowadzą samotny styl życia, co stanowi około 10% populacji. W naturze zwierzęta te występują w wilgotnych lasach tropikalnych oraz na terenach bagiennych i trawiastych.

Wygląd największego gryzonia

Największy gryzoń zamieszkuje tereny w pobliżu wody. Posiada dużą głowę i masywną sylwetkę. W górnej części głowy znajdują się oczy, nos i uszy. Długość ciała kapibary wielkiej waha się w granicach 100-130 cm, a masa ciała dochodzi do 66 kg. Samiec jest zwykle mniejszy od samicy. W środowisku wodnym poruszanie się ułatwia błona pławna, która jest skórzastą strukturą rozpiętą pomiędzy palcami.

Kapibara posiada krótkie i silne nogi, które zakończone są długimi pazurami, ułatwiającymi grzebanie w błocie. Gryzoń ten żyje  około 10 lat, a nawet 12. Kapibara wielka posiada uzębienie wysokokoronowe czyli zęby o masywnej koronie i krótkich korzeniach. Zęby policzkowe są wieloblaszkowe. Natomiast siekacze kapibary, podobnie jak u wszystkich gryzoni rosną nieustannie przez całe życie.

Największy gryzoń posiada szczecinowatą sierść o brązowym umaszczeniu. Sucha skóra kapibary wymaga ciągłe nawilżania i wyróżnia się spośród innych gryzoni gruczołami potowymi. Sylwetka jej zakończona jest krótkim ogonem. Ponadto ma bardzo dobrze rozwinięte narządy: wzroku, słuchu i węchu.

Posiada dużo wspólnego ze świnką morską, ale wyglądem przypomina hipopotama.

Największy gryzoń

Rozmnażanie kapibary

Największy gryzoń rozmnaża się przeważnie przez cały rok. Tylko w niektórych regionach przypada od września do października. Jajeczkowanie trwa około 7 dni, a ciąża 5 miesięcy. Samice rodzą jeden lub dwa razy w roku. Na świat może przyjść 1-7 osobników, średnio rodzi cztery noworodki. Maluchy ważą około półtora kilograma i mają szeroko otwarte oczy.

Młode osobniki posiadają pełne uzębienie, a ich skórę pokrywa sierść. Głównym im pożywieniem są trawy, a mleko uzupełnieniem diety. Samica karmi mlekiem potomstwo przez pierwsze 3-4 miesiące życia. Po roku młode kapibary osiągają wagę około 23 kg.

Rodzice nie przygotowują gniazda, młode rodzą się w przypadkowych miejscach. Z tego względu potomstwo w pierwszym roku ma trudny okres do przeżycia, gdyż narażone jest na ataki drapieżników. Samica dojrzałość płciową osiąga w wieku około półtora roku, gdzie jej masa ciała wynosi w granicach 30-40 kg.  

Największy gryzoń

Charakter kapibary wielkiej

Największy gryzoń jest inteligentnym i sympatycznym ssakiem, który potrafi doskonale pływać. Pod wodą może wytrzymać do 5 minut. Dzień chętnie spędza w wodzie lub w błocie. Jest to roślinożerny gryzoń, który żerowanie rozpoczyna o zmierzchu do późnej nocy. Wytrwałe szuka różnych roślin lądowych i wodnych.

Kapibara pokarm często przeżuwa dwa razy i w celu uzupełnienia flory bakteryjnej zjada własne odchody.

Największy gryzoń porozumiewa się używając różnych dźwięków. Potrafi gwizdać, chrząkać, piszczeć, warczeć, a nawet szczekać. Komunikuje się także oznaczając teren zapachem. W tym celu wykorzystuje gruczoły zapachowe, które umiejscowione są w okolicy odbytu. Samce lubią znaczyć teren używając gruczołów znajdujących się na pysku.

Podsumowując największy gryzoń na kuli ziemskiej jest bardzo przyjemnym stworzeniem i z natury trochę nieśmiałym. W Polsce można hodować kapibarę. Jednak należy pamiętać, że potrzebuje ona dosyć dużo przestrzeni w pobliżu wody. Trudno jest zadbać o jej dobrostan, ponieważ posiada sporo wymagań. Gryzoń ten wpisany został w Czerwoną Księgę Gatunków Zagrożonych, jako gatunek najmniejszej troski.


ZOBACZ TAKŻE

Dżdżownice

Dżdżownice

Dżdżownice to królestwo: zwierząt, typ: pierścienice i gromada: siodełkowce. Należą one do podgromady skąposzczetów i rodziny dżdżownicowatych. Stworzenia te przystosowane ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego

Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego

Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego wpływa na jego dobrostan. Dieta tych ryb powinna być pełnowartościowa i urozmaicona. Karaś nie jest ...
Czytaj Dalej
5 Ciekawostek o polatuchach

5 Ciekawostek o polatuchach

5 Ciekawostek o polatuchach zobrazuje bardziej życie tych niezwykłych gryzoni z rodziny wiewiórkowatych. Należą one do plemienia polatuchów. Zwierzęta te ...
Czytaj Dalej
Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny to średniej wielkości pies pasterski. Posiada silny instynkt stróżowania. Jest psem wesołym i odważnym, ale jednocześnie dosyć ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie pawia

Żywienie i zdrowie pawia

Żywienie i zdrowie pawia może zależeć od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją w na wolności często ...
Czytaj Dalej
12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami

12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami

12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami to zbilansowana dieta i ochrona kotów przed chorobami. To również właściwa pielęgnacja i odpowiednia ...
Czytaj Dalej
Kojce dla psa

Kojce dla psa

Kojce dla psa mogą być zewnętrzne lub wewnętrzne. Muszą zapewniać czworonogowi poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Według polskiego prawa kojec dla ...
Czytaj Dalej
Karaś ozdobny

Karaś ozdobny

Karaś ozdobny to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: promieniopłetwe. Należy on do rzędu karpiokształtnych i rodziny karpiowatych. Jest to jeden ...
Czytaj Dalej
Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym niekiedy zależy od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją na wolności często są ...
Czytaj Dalej
Najszybszy pies

Najszybszy pies

Najszybszy pies świata to zdecydowanie greyhound, który należy do chartów. Potrafi pokonać w krótkim przedziale czasowym daleki dystans. Charty są ...
Czytaj Dalej
Paw

Paw

Paw należy do świata: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ptaków, rzędu: grzebiących, rodziny: kurowatych. Jest to podrodzina bażantów. Paw uznawany jest ...
Czytaj Dalej
Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota to inaczej biegunka. Jest to nadmierna objętość kału albo schorzenie polegające na zwiększeniu zawartości wody w kale ...
Czytaj Dalej