Największy gryzoń

Największy gryzoń

25/05/2022 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Największy gryzoń świata to kapibara wielka, która jest zwierzęciem wodno-lądowym. Zamieszkuje ona podmokłe tereny Ameryki Południowej, gdzie żyje na otwartej przestrzeni. Kapibara należy do królestwa: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ssaków i rodziny: kawiowatych.

Największy gryzoń na naszej planecie występuje w grupie kręgowców i należy do podrzędu jeżozwierzowców. Kapibarę wielką można również podziwiać w polskich Ogrodach Zoologicznych. Zwierzę to żyje w parach i grupach liczących od 10 do 30 osobników. Kapibara wielka jest zwierzęciem społecznym. Stadem najczęściej rządzi dominujący samiec. Niektóre samce prowadzą samotny styl życia, co stanowi około 10% populacji. W naturze zwierzęta te występują w wilgotnych lasach tropikalnych oraz na terenach bagiennych i trawiastych.

Wygląd największego gryzonia

Największy gryzoń zamieszkuje tereny w pobliżu wody. Posiada dużą głowę i masywną sylwetkę. W górnej części głowy znajdują się oczy, nos i uszy. Długość ciała kapibary wielkiej waha się w granicach 100-130 cm, a masa ciała dochodzi do 66 kg. Samiec jest zwykle mniejszy od samicy. W środowisku wodnym poruszanie się ułatwia błona pławna, która jest skórzastą strukturą rozpiętą pomiędzy palcami.

Kapibara posiada krótkie i silne nogi, które zakończone są długimi pazurami, ułatwiającymi grzebanie w błocie. Gryzoń ten żyje  około 10 lat, a nawet 12. Kapibara wielka posiada uzębienie wysokokoronowe czyli zęby o masywnej koronie i krótkich korzeniach. Zęby policzkowe są wieloblaszkowe. Natomiast siekacze kapibary, podobnie jak u wszystkich gryzoni rosną nieustannie przez całe życie.

Największy gryzoń posiada szczecinowatą sierść o brązowym umaszczeniu. Sucha skóra kapibary wymaga ciągłe nawilżania i wyróżnia się spośród innych gryzoni gruczołami potowymi. Sylwetka jej zakończona jest krótkim ogonem. Ponadto ma bardzo dobrze rozwinięte narządy: wzroku, słuchu i węchu.

Posiada dużo wspólnego ze świnką morską, ale wyglądem przypomina hipopotama.

Największy gryzoń

Rozmnażanie kapibary

Największy gryzoń rozmnaża się przeważnie przez cały rok. Tylko w niektórych regionach przypada od września do października. Jajeczkowanie trwa około 7 dni, a ciąża 5 miesięcy. Samice rodzą jeden lub dwa razy w roku. Na świat może przyjść 1-7 osobników, średnio rodzi cztery noworodki. Maluchy ważą około półtora kilograma i mają szeroko otwarte oczy.

Młode osobniki posiadają pełne uzębienie, a ich skórę pokrywa sierść. Głównym im pożywieniem są trawy, a mleko uzupełnieniem diety. Samica karmi mlekiem potomstwo przez pierwsze 3-4 miesiące życia. Po roku młode kapibary osiągają wagę około 23 kg.

Rodzice nie przygotowują gniazda, młode rodzą się w przypadkowych miejscach. Z tego względu potomstwo w pierwszym roku ma trudny okres do przeżycia, gdyż narażone jest na ataki drapieżników. Samica dojrzałość płciową osiąga w wieku około półtora roku, gdzie jej masa ciała wynosi w granicach 30-40 kg.  

Największy gryzoń

Charakter kapibary wielkiej

Największy gryzoń jest inteligentnym i sympatycznym ssakiem, który potrafi doskonale pływać. Pod wodą może wytrzymać do 5 minut. Dzień chętnie spędza w wodzie lub w błocie. Jest to roślinożerny gryzoń, który żerowanie rozpoczyna o zmierzchu do późnej nocy. Wytrwałe szuka różnych roślin lądowych i wodnych.

Kapibara pokarm często przeżuwa dwa razy i w celu uzupełnienia flory bakteryjnej zjada własne odchody.

Największy gryzoń porozumiewa się używając różnych dźwięków. Potrafi gwizdać, chrząkać, piszczeć, warczeć, a nawet szczekać. Komunikuje się także oznaczając teren zapachem. W tym celu wykorzystuje gruczoły zapachowe, które umiejscowione są w okolicy odbytu. Samce lubią znaczyć teren używając gruczołów znajdujących się na pysku.

Podsumowując największy gryzoń na kuli ziemskiej jest bardzo przyjemnym stworzeniem i z natury trochę nieśmiałym. W Polsce można hodować kapibarę. Jednak należy pamiętać, że potrzebuje ona dosyć dużo przestrzeni w pobliżu wody. Trudno jest zadbać o jej dobrostan, ponieważ posiada sporo wymagań. Gryzoń ten wpisany został w Czerwoną Księgę Gatunków Zagrożonych, jako gatunek najmniejszej troski.


ZOBACZ TAKŻE

Kot orientalny krótkowłosy

Kot orientalny krótkowłosy

Kot orientalny krótkowłosy pochodzi z Wielkiej Brytanii. Jest to średniej wielkości zwierzę. Rasa ta jest bardzo inteligentna i zwinna. Kot ...
Czytaj Dalej
Opieka nad fretką

Opieka nad fretką

Opieka nad fretką nie jest zajęciem kłopotliwym ani czasochłonnym. Fretki są małymi drapieżnikami należącymi do rodziny łasicowatych. Zwierzątko to nie ...
Czytaj Dalej
Opieka nad bystrzykiem neonowym

Opieka nad bystrzykiem neonowym

Opieka nad bystrzykiem neonowym to pełnowartościowe dieta i odpowiednie warunki bytowania. Decydując się na zakup rybich okazów należy sprostać ich ...
Czytaj Dalej
Piżmak amerykański

Piżmak amerykański

Piżmak amerykański to królestwo: zwierząt, gromada: ssaki, typ; strunowce, rząd: gryzonie. Należy on do rodziny chomikowatych i rodzaju piżmaków. Gryzonie ...
Czytaj Dalej
Kastracja psa

Kastracja psa

Kastracja psa polega na całkowitym usunięciu gruczołów rozrodczych czyli jajników albo jąder. Taki zabieg eliminuje rozrodczość. Dobrze przeprowadzony zabieg kastracyjny przez ...
Czytaj Dalej
Opieka nad aleksandrettą

Opieka nad aleksandrettą

Opieka nad aleksandrettą wymaga podstawowej wiedzy i zaangażowania. Przed zakupem skrzydlatego towarzysza należy zapoznać się ze specjalistyczną literaturą. Warto jest ...
Czytaj Dalej
Kot z najdłuższym ogonem

Kot z najdłuższym ogonem

Kot z najdłuższym ogonem znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Jest to kot rasy maine coon, który wywodzi się z Ameryki ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie fretki

Żywienie i zdrowie fretki

Żywienie i zdrowie fretki to podstawa prawidłowego rozwoju zwierzęcia. Wpływa także na styl życia i właściwe funkcjonowanie tego gatunku.  Oswojona ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego

Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego

Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego przekłada się na jego kondycję i wygląd zewnętrzny. Dieta tych ryb powinna być urozmaicona i ...
Czytaj Dalej
Najdłużej żyjący gryzoń

Najdłużej żyjący gryzoń

Najdłużej żyjący gryzoń na świecie to golec piaskowy. Nazywany jest również nagim kretoszczurem. Jest to ssak z królestwa: zwierząt, typu: ...
Czytaj Dalej
Pudel

Pudel

Pudel jest rasą zróżnicowaną pod względem wielkości i umaszczenia. Czworonogi te nie tylko różnią się między sobą wzrostem, ale również ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie aleksandretty

Żywienie i zdrowie aleksandretty

Żywienie i zdrowie aleksandretty wpływa na jej rozwój i samopoczucie. Papugi źle reagują na nieświeży pokarm. Aleksandretta właściwie żywiona i ...
Czytaj Dalej