Polatuchy

Polatuchy

06/04/2022 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Polatuchy należą do królestwa: zwierząt, gromady: ssaków, rzędu: gryzoni, podrzędu: wiewiórkokształtnych. Jest to rodzina: wiewiórkowatych i podrodzina wiewiórek. Przede wszystkim polatuchy aktywne są w porze nocnej i najczęściej przebywają w koronach drzew. Polatuchy to inaczej latające wiewiórki.

Polatuchy obejmują 42 gatunki. Mogą one wykonywać długie skoki wynoszące nawet kilkadziesiąt metrów. Porównywane są często do ślizgowych lotów. Ogon tych zwierząt spełnia istotną rolę  podczas lotów, ze względu na przyjęcie funkcji steru. Ciąża trwa od 5 do 6 tygodni. Po tym czasie przychodzi na świat od 2 do 4 osobników.

Zasięg występowania latających wiewiórek

Polatuchy w naturze zamieszkują lasy mieszane i iglaste wschodniej i północnej Europy, a także Azji. Żyją głównie w Łotwie, Finlandii i Syberii oraz Estonii. W poprzednim stuleciu żyły na wolności także w Polsce, gdzie zasiedlały Puszczę Białowieską. Polatuchy żyjące w Azji występują w środkowej i południowej części Chin. Na terenach Tajwanu żyje odrębna populacja.

Te interesujące gryzonie najlepiej czują się na wysokościach od 2000 do 3000 m n.p.m. Ich ulubionymi miejscami są wapienne wzgórza, które porastają lasy iglaste i lasy górskie. Gnieżdżą się w koronach wysokich drzew. W dzisiejszych czasach polatuchy można obserwować i podziwiać w niektórych ogrodach zoologicznych. Najlepiej jest oglądać je w czasie największej aktywności.

Polatuchy

Wygląd i charakter

Polatuchy są wspaniałymi okazami, godnymi podziwu. W ciągu dnia lubią się zdrzemnąć. Zwierzęta te są zwolennikami tradycyjnego stylu życia, ponieważ najczęściej posiadają tylko jednego partnera. Ich okres godowy przypada na późną wiosnę i jesień. Największym wrogiem wiewiórek jest gatunek ludzki, który poluje na te zwierzęta ze względu na skóry i mięso.

Długość ich ciała może dochodzić do 20 cm. Największe z nich to polatuchy olbrzymie, gdzie długość ciała sięga 40 cm, a masa ciała dochodzi do 2 kg. Wszystkie polatuchy mają zaokrągloną głowę z dużymi oczami i dobrze widocznymi uszami. Długość ogona mieści się w przedziale 12 – 15 cm. Mogą dożyć 16 lat.

Futerko polatuchów jest bardzo puszyste i miłe w dotyku oraz sprawia wrażenie bardzo obszernego. Mają barwę szarą na głowie, grzbiecie, ogonie i zewnętrznej stronie nóg. Natomiast na stronie brzusznej futerko jest białe. Polatuchy to gryzonie, które aktywne są w porze nocnej.

Zwierzęta te niesamowicie zręcznie poruszają się w konarach drzew. W dziuplach drzew zwierzęta te znajdują schronienie i budują gniazda. Pożywieniem latających wiewiórek są nasiona, pączki i owoce drzew i krzewów. Zwierzęta te rzadko spożywają owady i ich larwy. Ich przysmakiem są również jagody, grzyby, orzechy i ptasie jaja.  

Polatuchy porozumiewają się pomiędzy sobą, wydając wysokie i ćwierkające dźwięki, Ma to miejsce podczas szybowania pomiędzy koronami drzew. Potrafią wydawać ostrzegawcze sygnały, kiedy czują się zagrożone. Wydawane dźwięki służą im również do rozpoznawania członków swojej grupy.

Skoki i loty wiewiórek

Polatuchy wyposażone są w fałdy skórne. Rozpięte one są po bokach ciała pomiędzy przednimi, a tylnymi nogami. Umożliwia to wiewiórkom wykonywanie skoków i długich lotów. Fałdy skórne podczas skoku tworzą rodzaj peleryny, która zwiększa ich powierzchnię. Natomiast ogon przejmuje funkcję steru, co pozwala zmieniać polatuchom kierunek opadania.

Zwierzęta te potrafią wykonywać skoki na odległość do 80, a nawet 100 metrów. Podczas wspinaczki zużywają więcej energii, niż podczas lotu. Taki sposób przemieszczania się jest korzystny pod wieloma względami. Na przykład wiewiórka jest w stanie uratować swoje życie przed nielatającym drapieżnikiem.

Polatuchy nie hibernują, ale porą zimową sporadycznie opuszczają swoje gniazda.

Polatuchy podczas hamowania wyciągają do przodu cztery kończyny i unoszą ogon. W ten sposób z fałdy skórnej tworzy się spadochron. Jedyną latającą wiewiórką europejską jest polatucha syberyjska, która szybuje na odległość 50 m. Wiewiórki latające nie są zagrożone wyginięciem. Warto jest obejrzeć skok polatuchy, który jest niesamowitą atrakcją.


ZOBACZ TAKŻE

Dżdżownice

Dżdżownice

Dżdżownice to królestwo: zwierząt, typ: pierścienice i gromada: siodełkowce. Należą one do podgromady skąposzczetów i rodziny dżdżownicowatych. Stworzenia te przystosowane ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego

Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego

Żywienie i zdrowie karasia ozdobnego wpływa na jego dobrostan. Dieta tych ryb powinna być pełnowartościowa i urozmaicona. Karaś nie jest ...
Czytaj Dalej
5 Ciekawostek o polatuchach

5 Ciekawostek o polatuchach

5 Ciekawostek o polatuchach zobrazuje bardziej życie tych niezwykłych gryzoni z rodziny wiewiórkowatych. Należą one do plemienia polatuchów. Zwierzęta te ...
Czytaj Dalej
Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny to średniej wielkości pies pasterski. Posiada silny instynkt stróżowania. Jest psem wesołym i odważnym, ale jednocześnie dosyć ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie pawia

Żywienie i zdrowie pawia

Żywienie i zdrowie pawia może zależeć od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją w na wolności często ...
Czytaj Dalej
12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami

12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami

12 Zasad prawidłowej opieki nad kotami to zbilansowana dieta i ochrona kotów przed chorobami. To również właściwa pielęgnacja i odpowiednia ...
Czytaj Dalej
Kojce dla psa

Kojce dla psa

Kojce dla psa mogą być zewnętrzne lub wewnętrzne. Muszą zapewniać czworonogowi poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Według polskiego prawa kojec dla ...
Czytaj Dalej
Karaś ozdobny

Karaś ozdobny

Karaś ozdobny to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: promieniopłetwe. Należy on do rzędu karpiokształtnych i rodziny karpiowatych. Jest to jeden ...
Czytaj Dalej
Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym niekiedy zależy od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją na wolności często są ...
Czytaj Dalej
Najszybszy pies

Najszybszy pies

Najszybszy pies świata to zdecydowanie greyhound, który należy do chartów. Potrafi pokonać w krótkim przedziale czasowym daleki dystans. Charty są ...
Czytaj Dalej
Paw

Paw

Paw należy do świata: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ptaków, rzędu: grzebiących, rodziny: kurowatych. Jest to podrodzina bażantów. Paw uznawany jest ...
Czytaj Dalej
Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota to inaczej biegunka. Jest to nadmierna objętość kału albo schorzenie polegające na zwiększeniu zawartości wody w kale ...
Czytaj Dalej