Polatuchy

Polatuchy

06/04/2022 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Polatuchy należą do królestwa: zwierząt, gromady: ssaków, rzędu: gryzoni, podrzędu: wiewiórkokształtnych. Jest to rodzina: wiewiórkowatych i podrodzina wiewiórek. Przede wszystkim polatuchy aktywne są w porze nocnej i najczęściej przebywają w koronach drzew. Polatuchy to inaczej latające wiewiórki.

Polatuchy obejmują 42 gatunki. Mogą one wykonywać długie skoki wynoszące nawet kilkadziesiąt metrów. Porównywane są często do ślizgowych lotów. Ogon tych zwierząt spełnia istotną rolę  podczas lotów, ze względu na przyjęcie funkcji steru. Ciąża trwa od 5 do 6 tygodni. Po tym czasie przychodzi na świat od 2 do 4 osobników.

Zasięg występowania latających wiewiórek

Polatuchy w naturze zamieszkują lasy mieszane i iglaste wschodniej i północnej Europy, a także Azji. Żyją głównie w Łotwie, Finlandii i Syberii oraz Estonii. W poprzednim stuleciu żyły na wolności także w Polsce, gdzie zasiedlały Puszczę Białowieską. Polatuchy żyjące w Azji występują w środkowej i południowej części Chin. Na terenach Tajwanu żyje odrębna populacja.

Te interesujące gryzonie najlepiej czują się na wysokościach od 2000 do 3000 m n.p.m. Ich ulubionymi miejscami są wapienne wzgórza, które porastają lasy iglaste i lasy górskie. Gnieżdżą się w koronach wysokich drzew. W dzisiejszych czasach polatuchy można obserwować i podziwiać w niektórych ogrodach zoologicznych. Najlepiej jest oglądać je w czasie największej aktywności.

Polatuchy

Wygląd i charakter

Polatuchy są wspaniałymi okazami, godnymi podziwu. W ciągu dnia lubią się zdrzemnąć. Zwierzęta te są zwolennikami tradycyjnego stylu życia, ponieważ najczęściej posiadają tylko jednego partnera. Ich okres godowy przypada na późną wiosnę i jesień. Największym wrogiem wiewiórek jest gatunek ludzki, który poluje na te zwierzęta ze względu na skóry i mięso.

Długość ich ciała może dochodzić do 20 cm. Największe z nich to polatuchy olbrzymie, gdzie długość ciała sięga 40 cm, a masa ciała dochodzi do 2 kg. Wszystkie polatuchy mają zaokrągloną głowę z dużymi oczami i dobrze widocznymi uszami. Długość ogona mieści się w przedziale 12 – 15 cm. Mogą dożyć 16 lat.

Futerko polatuchów jest bardzo puszyste i miłe w dotyku oraz sprawia wrażenie bardzo obszernego. Mają barwę szarą na głowie, grzbiecie, ogonie i zewnętrznej stronie nóg. Natomiast na stronie brzusznej futerko jest białe. Polatuchy to gryzonie, które aktywne są w porze nocnej.

Zwierzęta te niesamowicie zręcznie poruszają się w konarach drzew. W dziuplach drzew zwierzęta te znajdują schronienie i budują gniazda. Pożywieniem latających wiewiórek są nasiona, pączki i owoce drzew i krzewów. Zwierzęta te rzadko spożywają owady i ich larwy. Ich przysmakiem są również jagody, grzyby, orzechy i ptasie jaja.  

Polatuchy porozumiewają się pomiędzy sobą, wydając wysokie i ćwierkające dźwięki, Ma to miejsce podczas szybowania pomiędzy koronami drzew. Potrafią wydawać ostrzegawcze sygnały, kiedy czują się zagrożone. Wydawane dźwięki służą im również do rozpoznawania członków swojej grupy.

Skoki i loty wiewiórek

Polatuchy wyposażone są w fałdy skórne. Rozpięte one są po bokach ciała pomiędzy przednimi, a tylnymi nogami. Umożliwia to wiewiórkom wykonywanie skoków i długich lotów. Fałdy skórne podczas skoku tworzą rodzaj peleryny, która zwiększa ich powierzchnię. Natomiast ogon przejmuje funkcję steru, co pozwala zmieniać polatuchom kierunek opadania.

Zwierzęta te potrafią wykonywać skoki na odległość do 80, a nawet 100 metrów. Podczas wspinaczki zużywają więcej energii, niż podczas lotu. Taki sposób przemieszczania się jest korzystny pod wieloma względami. Na przykład wiewiórka jest w stanie uratować swoje życie przed nielatającym drapieżnikiem.

Polatuchy nie hibernują, ale porą zimową sporadycznie opuszczają swoje gniazda.

Polatuchy podczas hamowania wyciągają do przodu cztery kończyny i unoszą ogon. W ten sposób z fałdy skórnej tworzy się spadochron. Jedyną latającą wiewiórką europejską jest polatucha syberyjska, która szybuje na odległość 50 m. Wiewiórki latające nie są zagrożone wyginięciem. Warto jest obejrzeć skok polatuchy, który jest niesamowitą atrakcją.


ZOBACZ TAKŻE

Kot orientalny krótkowłosy

Kot orientalny krótkowłosy

Kot orientalny krótkowłosy pochodzi z Wielkiej Brytanii. Jest to średniej wielkości zwierzę. Rasa ta jest bardzo inteligentna i zwinna. Kot ...
Czytaj Dalej
Opieka nad fretką

Opieka nad fretką

Opieka nad fretką nie jest zajęciem kłopotliwym ani czasochłonnym. Fretki są małymi drapieżnikami należącymi do rodziny łasicowatych. Zwierzątko to nie ...
Czytaj Dalej
Opieka nad bystrzykiem neonowym

Opieka nad bystrzykiem neonowym

Opieka nad bystrzykiem neonowym to pełnowartościowe dieta i odpowiednie warunki bytowania. Decydując się na zakup rybich okazów należy sprostać ich ...
Czytaj Dalej
Piżmak amerykański

Piżmak amerykański

Piżmak amerykański to królestwo: zwierząt, gromada: ssaki, typ; strunowce, rząd: gryzonie. Należy on do rodziny chomikowatych i rodzaju piżmaków. Gryzonie ...
Czytaj Dalej
Kastracja psa

Kastracja psa

Kastracja psa polega na całkowitym usunięciu gruczołów rozrodczych czyli jajników albo jąder. Taki zabieg eliminuje rozrodczość. Dobrze przeprowadzony zabieg kastracyjny przez ...
Czytaj Dalej
Opieka nad aleksandrettą

Opieka nad aleksandrettą

Opieka nad aleksandrettą wymaga podstawowej wiedzy i zaangażowania. Przed zakupem skrzydlatego towarzysza należy zapoznać się ze specjalistyczną literaturą. Warto jest ...
Czytaj Dalej
Kot z najdłuższym ogonem

Kot z najdłuższym ogonem

Kot z najdłuższym ogonem znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Jest to kot rasy maine coon, który wywodzi się z Ameryki ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie fretki

Żywienie i zdrowie fretki

Żywienie i zdrowie fretki to podstawa prawidłowego rozwoju zwierzęcia. Wpływa także na styl życia i właściwe funkcjonowanie tego gatunku.  Oswojona ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego

Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego

Żywienie i zdrowie bystrzyka neonowego przekłada się na jego kondycję i wygląd zewnętrzny. Dieta tych ryb powinna być urozmaicona i ...
Czytaj Dalej
Najdłużej żyjący gryzoń

Najdłużej żyjący gryzoń

Najdłużej żyjący gryzoń na świecie to golec piaskowy. Nazywany jest również nagim kretoszczurem. Jest to ssak z królestwa: zwierząt, typu: ...
Czytaj Dalej
Pudel

Pudel

Pudel jest rasą zróżnicowaną pod względem wielkości i umaszczenia. Czworonogi te nie tylko różnią się między sobą wzrostem, ale również ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie aleksandretty

Żywienie i zdrowie aleksandretty

Żywienie i zdrowie aleksandretty wpływa na jej rozwój i samopoczucie. Papugi źle reagują na nieświeży pokarm. Aleksandretta właściwie żywiona i ...
Czytaj Dalej