GeoZoo » Zoologia » Alpaka
Alpaka

Alpaka

Alpaka to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: ssaki i rząd: Cetartiodactyla. Należy do rodziny wielbłądowatych i rodzaju wikunii. Jest to udomowione południowoamerykańskie stworzenie z parzystokopytnych. Organizowane są wystawy alpak na świecie i w Polsce, które są w naszym kraju coraz bardziej popularne.

Alpaka jest zwierzęciem stadnym, hodowanym w Ameryce Południowej. Ich naturalnym środowiskiem są Andy. Zwierzęta te pochodzą z Peru, Boliwii i Północnego Chile. Alpaki żyją na wysokości od około 3500 do 5200 metrów n.p.m. Dominującym ośrodkiem hodowlanym alpak na naszej planecie obok Peru są: Stany Zjednoczone, Australia, Wielka Brytania i Nowa Zelandia.

Krótka historia alpaki

Alpaka wychodowana była kilka tysięcy lat temu w Ameryce Południowej. Pierwszy raz została opisana w 1758 roku przez szwedzkiego przyrodnika Karola Linneusza. Według układu systematycznego przez długie lata gatunek należał do rodzaju lamy. Współcześnie po szczegółowo przeprowadzonych badaniach i analizie DNA gatunek ten został sklasyfikowany w rodzaju wikunia. Nie wyodrębniono podgatunków alpak.

Istnieją dwie odrębne rasy, które różnią się głównie okrywą włosową:

  • Huacaya, która stanowi 85-90%.
  • Suri, która stanowi 10-15% wszystkich alpak. Runo tej rasy dorasta do 50 cm długości i jest bardziej błyszczące.

Alpaki hodowane są  na mięso, ale głównie ze względu na jedwabiste futro naturalne, z którego produkowane są dzianiny. Włókno to jest znacznie cieplejsze i delikatniejsze niż owcza wełna. Nie zawiera ono lanoliny wydzielanej przez gruczoły łojowe. Z tego względu odzież wytworzona z runa alpak polecana jest alergikom. W sprzedaży dostępne są: opaski na czoło, skarpety, kamizelki, poncza, płaszcze czy koce.

Alpaka

Wygląd

Alpaka jest zgrabnym i wysokim stworzeniem. Ciało jej osiąga długość w granicach 114-150 cm, a ogon 18-25 cm. Masa ciała dochodzi do 85 kg, a wysokość w kłębie wynosi 80-100 cm. Posiadają długą szyję, na której osadzona jest głowa. Ich górna warga jest dwudzielna. Posiadają trzecią powiekę czyli migotkę, która porusza się w poziomie.

Uzębienie dojrzałych alpak złożone jest z 34 zębów stałych. W żuchwie znajduje się sześć siekaczy, które ciągle rosną jak u gryzoni. W górnej szczęce w miejscu siekaczy znajduje się płytka kostno-skórzasta. Młode alpaki mają 22 zęby mleczne. Zwierzęta te posiadają wysokie kończyny, które zakończone są dwoma palcami, a pozostałe palce są zredukowane.

Alpaki powinny posiadać prosty ogon, który jest wyznacznikiem prostego kręgosłupa. Stworzenia te z rodziny wielbłądowatych to roślinożerne stworzenia, które posiadają trzykomorowy żołądek. Gęste runo alpak ma połysk i jest jedwabiste.

Wełna pozyskiwana jest raz w roku i zaliczana jest do luksusowego włókna.

Istnieje około 20 odmian barwnych alpak o różnorodnym umaszczeniu. Najczęściej spotykane to biszkoptowe, brązowe i czarne, a rzadziej białe. Alpaki to zwierzęta długowieczne. Nie chorują często, gdy mają zapewnione odpowiednie warunki bytowania. Długość życia alpak wynosi w granicach 15-25 lat.

Charakter i temperament

Alpaka jest dystyngowanym i przyjaznym zwierzęciem socjalnym. Tworzy grupy rodzinne z jednym samcem i kilkoma samicami oraz ich potomstwem. Posiadają łagodne i sympatyczne usposobienie. Doskonale nadają się w alpakoterapii do pracy z dziećmi z porażeniem mózgowym i ADHD.

Widoczne jest duże wykorzystywanie alpak w agroturystyce i rekreacji. Zwierzęta te lubią przebywać w towarzystwie dzieci. Dwa razy na dobę podawany mają posiłek: rano i wieczorem. Przede wszystkim karmione są trawą, sianem i pokrojoną marchwią. Dodatkiem do potraw są witaminy i minerały, szczególnie z zawartością cynku. Mogą być karmione tymi samymi paszami co kozy.

Alpaki to inteligentne i porządne zwierzęta, które załatwiają swoje potrzeby w jednym miejscu. Nie wszystkie alpaki lubią dotyk i chodzenie na spacer. W nocy i zimą powinny trzymane być w pomieszczeniu zamkniętym. Alpaki w Polsce cieszą się dużym zainteresowaniem.

Hodowanie alpak pojedynczo zagraża ich zdrowiu, a nawet życiu.

Alpaka

Rozmnażanie alpak

Alpaka jest zwierzęciem żyworodnym. Zdrowy samiec zawsze powinien być zainteresowany samicą. W przeciwnym razie trzeba udać się ze zwierzęciem do lekarza weterynarii w celu wyeliminowania ewentualnych chorób. Nie każda samica jest zainteresowana samcem. Może nie być jemu przychylna ze względu na wybredność bądź wcześniejsze zapłodnienie.

Swoje niezadowolenie wyraża wówczas ucieczką, a w ostateczności „pluciem w twarz” samcowi. Ucieczka samicy nie zawsze oznacza niechęć do samca. Takie zachowanie może być wyzwaniem dla samca. W ten sposób samica ocenia jego wytrwałość. Ocieranie się o samicę powoduje wytwarzanie większej ilości komórek jajowych.

Ciąża trwa 11 miesięcy. Na świat przychodzi jedno małe o masie ciała do 9 kg. Samica karmi swoje potomstwo od 6 do 8 miesięcy. Alpaki dojrzałość płciową uzyskują między pierwszym, a drugim rokiem życia. Zwierzęta te nie czyszczą swojego potomstwa.

Czekają, jak młode o własnych siłach staną na nogi, co trwa około godziny. Nowo narodzoną alpakę należy ogrzać i wysuszyć. Niekiedy potomstwo alpak trzeba dokarmiać sztucznie mlekiem z butelki. Młode są delikatnymi zwierzętami, którym należy poświęcić więcej uwagi.

Alpaka to miłe i przychylne człowiekowi stworzenie, które nie jest trudne do oswojenia. W Peru miejsce hodowli znajduje się w okolicach miasta Puno. Największym eksporterem alpak jest Chile. Zwierzęta te mogą być hodowane w różnorodnym środowisku. Organizm ich przystosowuje się do niesprzyjających warunków klimatycznych.


ZOBACZ TAKŻE

[pt_view id=”6f01e38f2y”]