Tran to koncentrat oleju z wątroby dorsza atlantyckiego i innych ryb z rzędu dorszokształtnych oraz rodziny dorszowatych. Ryby te są gatunkami morskimi, które oprócz Atlantyku występują w Oceanie Arktycznym i Oceanie Spokojnym. Pożywieniem dorszowatych są bezkręgowce i ryby. Rodzina ta ma duże znaczenie gospodarcze.
Tran jest dobrze znany od drugiej połowy ubiegłego stulecia. Początkowo był podawany w celu zwiększenia odporności organizmu. Z upływem lat zyskał on na wartości. Współcześnie środek ten wspomaga pracę mózgu i posiada liczne cenione właściwości prozdrowotne. Bogaty jest on w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także w witaminy A i D.
Właściwości tranu
Tran swoją popularność zawdzięcza dzięki wielu właściwościom wspomagającym ludzkie zdrowie. W jego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3 i kwasy omega – 6, a także duża ilość witaminy A i D.
Do omega – 3 należą dwa główne kwasy:
- Eikozapentaenowy EPA, który jest wielonasyconym kwasem tłuszczowym. Występuje on w rybach i ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Dokozaheksaenowy DHA, który jest kwasem tłuszczowym. Występuje on w rybach i algach, które spożywają ryby.
Tran dzięki witaminie A i D bierze udział w procesie odpornościowym organizmu i odpowiada za jego prawidłowe funkcjonowanie. Ma to szczególne znaczenie w okresie wzrostu układu kostnego. Należy podawać dzieciom i młodzieży. Ponadto witamina A chroni błony śluzowe przed wnikaniem chorobotwórczych drobnoustrojów i korzystnie wpływa na skórę.
Tran doskonale zadba o układ sercowo – naczyniowy.
Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. Tran coraz częściej spożywają osoby dorosłe. Jednak nie jest on wskazany dla wszystkich ludzi. Niezalecany jest osobom, które cierpią na: hiperkalcemię, kamienicę nerkową i zażywającym leki przeciwkrzepliwe. Ponadto tran nie jest wskazany podczas kuracji antybiotykowej.
Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3 zawierają cenione właściwości prozdrowotne. Z tego względu powinny znaleźć się w diecie człowieka. Pełnią one szereg ważnych funkcji.
Do właściwości nienasyconych kwasów omega – 3 należy zaliczyć:
- Wspomaganie pracy mózgu, które polega na oddziaływaniu na funkcjonowanie układu nerwowego. Kwasy te wspomagają proces myślenia, zapamiętywania i koncentracji. Poza tym minimalizują wystąpienie choroby Alzheimera.
- Wspomaganie pracy narządu wzroku, który pozbawiony kwasów omega – 3 może doprowadzić nawet do trwałej utraty wzroku.
- Wzmocnienie kości i stawów, które polega na zmniejszeniu ryzyka zapalenia stawów. Kwasy z grupy omega – 3 wspomagają również wchłanianie wapnia, co wpływa na budowę i stan kości. Poza tym kwasy te łagodzą objawy chorób o podłożu reumatoidalnym.
- Działanie przeciwnowotworowe polegające na wspomaganiu i regulowaniu odporności przeciw nowotworom. Kwasy te minimalizują zachorowanie na raka: piersi, prostaty czy okrężnicy. Ponadto blokują rozwój nowotworów.
- Wspomaganie pracy serca poprzez rozrzedzanie krwi. Zapobiega to powstawaniu zakrzepów i zatorów. Kwasy te podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.
- Korzystny wpływ na stan skóry zwłaszcza w przypadku łuszczycy.
- Wzmocnienie odporności, które następuje w naturalny sposób poprzez stymulowanie układu immunologicznego.
- Przeciwdziałanie alergii.
W organizmie człowieka często występuje niedobór kwasów omega – 3. Można to rozpoznać po wielu niedomaganiach. Na przykład alergie, częste infekcje, osłabiona odporność, nadciśnienie, zmęczenie, zaburzenia koncentracji czy stany depresyjne. Poza tym skóra staje się przesuszona, a włosy tracą blask i wypadają. Długotrwały niedobór tych kwasów może doprowadzić do poważnych schorzeń, a nawet do choroby nowotworowej.
Wybór tranu
Tran można spożywać w różnej formie. W dzisiejszych czasach w sprzedaży dostępne są rozmaite marki tranów. Należy wybrać ten najbardziej korzystny dla ludzkiego zdrowia. Najważniejsze jest, żeby zwracać uwagę na stężenie w tranie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość tranu wzrasta wraz ze stężeniem tych kwasów.
Warto jest kupić tran renomowanej firmy, którego zwykle cena jest wyższa. Najczęściej tran występuje w kapsułkach i płynie. Bardziej wygodny w stosowaniu jest tran w kapsułkach, który zmniejsza również ryzyko utleniania. Poza tym nie trzeba przechowywać go w lodówce i ma dłuższy termin do spożycia.
Obecnie dostępny w sklepach tran w płynie występuje o różnym zapachu i smaku owoców. Nie jest to tran spożywany w dawnych czasach, który nie lubiły dzieci. Należy również pamiętać, aby substancja ta była dopasowana do wieku człowieka. Stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie inny w tranie przeznaczonym dla dzieci, niż w tranie dla dorosłych.
Tran zawiera bardzo cenne właściwości dla zdrowia i samopoczucia człowieka. Dostarcza potrzebne do ludzkiego organizmu niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Ma doskonały wpływ na stan kości. Polecany jest szczególnie dzieciom, młodzieży i ludziom w wieku geriatrycznym. Niedobór tranu, a także jego przedawkowanie jest niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Tran uzyskuje się z ryb dorszowatych.
Akt prawny Akwarystyka Fruwanie Gryzonie Koty Niebezpieczne Pies w pracy Psy Ptaki Pupil Quiz Ryby Wirusy Zoologia Zwierzęta domowe Świat zwierząt Żywienie
ZOBACZ TAKŻE
[pt_view id=”6f01e38f2y”]