Największy ptak

Największy ptak

01/08/2021 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Największy ptak i najcięższy na kuli ziemskiej zamieszkuje afrykańskie sawanny i tereny pustynne. Jest to struś afrykański, który należy do: królestwa: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ptaków, rzędu i rodziny strusi. Posiada on również największe oczy spośród wszystkich zwierząt lądowych.  

Największy ptak występuje na terenach Południowej Sahary, Etiopii i Sudanu. Żyje również w Somalii po Kenię w Południowej Kenii i Afryce Południowej. Żeruje na obszarach pustynnych, półpustynnych. Jego środowiskiem życia są również sawanny. Struś afrykański jest ptakiem roślinożernym. Spożywa najczęściej nasiona, korzenie i rośliny. Dodatkiem do jego posiłków są owady i małe kręgowce, czasami jaszczurki.

Podział strusi afrykańskich

Największy ptak jest nielotem, dlatego pozbawiony jest grzebienia na mostku.

Współcześnie wyróżnia się dwa gatunki strusia:

  • Struś czerwonoskóry, który występuje głównie na obszarach Afryki Subsaharyjskiej. Jest ginącym gatunkiem w Afryce Północnej. Zamieszkuje otwarte przestrzenie, suche sawanny, pustynie i półpustynie. Hodowany jest na fermach z powodu mięsa, smacznych jaj i pięknego upierzenia. Samiec jest większy od samicy.
  • Struś somalijski, nazywany również strusiem szaroskórym. Występuje na Półwyspie Somalijskim. Zamieszkuje Północno – Wschodnią Etiopię, Kenię i Dżibuti. Żeruje na suchych sawannach, pustyniach i półpustyniach. Samica trochę większa od samca.

Wyróżnia się trzy podgatunki strusia czerwonoskórego:

  • Struś czerwonoskóry, który posiada czerwoną szyję i zamieszkuje Północną Afrykę.
  • Struś brązowosterny, którego szyja ma szaroniebieską barwę, a  w okresie godowym jest czerwona. Żyje on w Południowej Afryce. Jest największy spośród wszystkich strusi.
  • Struś masajski, który ma bladoróżową szyję, czerwoną tylko w okresie godowym. Zamieszkuje we Wschodniej Kenii i w Tanzanii.   

Istnieje jeszcze struś afrykański czarny, który jest mieszańcem. Powstał on na skutek skrzyżowania dwóch podgatunków strusia czerwonoskórego: południowoafrykańskiego z północnoafrykańskim. Ta odmiana strusi jest najczęściej hodowana.

Największy ptak

Wygląd strusi

Największy ptak używa swoich dużych skrzydeł jako steru, który pomaga zmienić kierunek podczas biegu. Samiec osiąga wysokość w granicach 180 – 270 cm. Natomiast dorosła samica od 170 do 240 cm. Ciężar strusia afrykańskiego waha się od 100 do 160 kg. W pierwszym roku życia potomstwo strusia rośnie około 25 cm miesięcznie.

Strusie dożywają nawet do 75 lat.

Największy ptak  posiada największe oczy spośród wszystkich zwierząt żyjących na lądzie. Długość oka osiąga 5 cm. Posiada doskonały wzrok, widzi dobrze na odległość 5 km. Strusie posiadają czterokomorowy żołądek i jelito cienkie o długości 14 metrów. Ptak ten ma długą szyję i nogi, a małą głowę w stosunku do swoich rozmiarów.

Jego kończyny są mocno umięśnione. Struś afrykański posiada  dwa palce u stopy. Większy z nich zaopatrzony jest w długi i ostry pazur, który może osiągać nawet 10 cm długości. Ptaki te w zależności od gatunku wyróżniają się ciekawym upierzeniem. Samiec strusia czerwonoskórego ma w większości czarne upierzenie.

Na skrzydłach i ogonie pióra jego są białe. Samica jest barwy szarobrązowej. Samiec strusia szaroskórego jest czarny, a samica brązowa. Pióra skrzydeł i ogona są zwisające i miękkie. Strusia jajo jest najcięższe na świecie. Może ważyć w granicach: 120 – 160 dag.

Zachowanie

Największy ptak bytuje w stadach od 5 do 50 osobników. W pobliżu nich żyją często zebry i antylopy, które posiadają takich samych wrogów. Największym zagrożeniem dla nich są lamparty, lwy i duże ptaki drapieżne. Strusie preferują drzewa i niewysokie trawy. Najbardziej aktywne są o zmierzchu.

Jest on największym ptakiem na ziemi. Na długich odcinkach osiąga średnio prędkość do 50 km/h. Natomiast na krótkich dystansach prędkość jego wynosi nawet powyżej 70 km/h. Jednym krokiem może pokonać odległość od 300 do 500 cm. Kończyny jego służą do biegania i jako broń. Potrafi kopać wyłącznie do przodu, gdy czuje się zagrożony. Jego kopnięcie może zabić nawet lwa.

Strusie połykają piasek i kamienie, które pomagają w trawieniu spożytego pokarmu. Ptaki te potrafią wydawać różne dźwięki. Mogą gwizdać, warczeć i parskać w zależności od sytuacji i otoczenia. Samce ryczą podobnie, jak lwy. Głośne okrzyki wydają najczęściej podczas zalotów czy zagrożenia. Młode pisklęta mają melodyjne głosy.

Rozmnażanie

Największy ptak gniazduje w płytkim dole o średnicy 3 metrów, który znajduje się w ziemi lub piasku. Struś czerwonoskóry jest gatunkiem poligamicznym. Samiec żyje w małym haremie. Kopuluje on z kilkoma samicami. We wspólnym gnieździe znajdują się jaja wszystkich partnerek strusia od 2 do 12 sztuk. Dominująca samica wysiaduje na zmianę jaja z samcem i wspólnie z nim wychowuje potomstwo.

Struś szaroskóry gniazduje na ziemi i również kopuluje z kilkoma partnerkami. Każda z samic składa od 2 do 11 jaj. Przeważnie samiec wysiaduje jaja od 42 do 46 dni. On również zajmuje się wyklutymi pisklętami. W czasie zalotów samiec rozpościera skrzydła, stroszy pióra, a szyję skręca w kształcie korkociągu i nią kołysze.

Podsumowując największy ptak, którym jest struś afrykański potrafi bardzo szybko biegać. Pomaga mu to w ucieczce przed drapieżnikami. Jest to ptak roślinożerny, który żyje w Afryce. Jest pięknym i wielkim okazem, którego można podziwiać w ogrodach zoologicznych. Struś afrykański zaliczany jest do kategorii oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.


Akt prawny Akwarystyka Fruwanie Gryzonie Koty Niebezpieczne Pies w pracy Psy Ptaki Pupil Ryby Wirusy Zoologia Zwierzęta domowe Świat zwierząt Żywienie

ZOBACZ TAKŻE

Karaś ozdobny

Karaś ozdobny

Karaś ozdobny to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: promieniopłetwe. Należy on do rzędu karpiokształtnych i rodziny karpiowatych. Jest to jeden ...
Czytaj Dalej
Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym

Opieka nad golcem piaskowym niekiedy zależy od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją na wolności często są ...
Czytaj Dalej
Najszybszy pies

Najszybszy pies

Najszybszy pies świata to zdecydowanie greyhound, który należy do chartów. Potrafi pokonać w krótkim przedziale czasowym daleki dystans. Charty są ...
Czytaj Dalej
Paw

Paw

Paw należy do świata: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ptaków, rzędu: grzebiących, rodziny: kurowatych. Jest to podrodzina bażantów. Paw uznawany jest ...
Czytaj Dalej
Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota

Rozwolnienie u kota to inaczej biegunka. Jest to nadmierna objętość kału albo schorzenie polegające na zwiększeniu zawartości wody w kale ...
Czytaj Dalej
50 Ciekawostek o zwierzętach

50 Ciekawostek o zwierzętach

50 Ciekawostek o zwierzętach przedstawia ich życie w różnych środowiskach. Niektóre prowadzą nocny tryb życia, a inne zapadają w sen ...
Czytaj Dalej
Ryby chodzące po lądzie

Ryby chodzące po lądzie

Ryby chodzące po lądzie zostały odkryte przez badaczy i naukowców. Tego rodzaju umiejętność zwierzęta te nabyły na przestrzeni lat. Przekazały ...
Czytaj Dalej
Żywienie i zdrowie golca piaskowego

Żywienie i zdrowie golca piaskowego

Żywienie i zdrowie golca piaskowego niekiedy zależy od ludzkiego wsparcia. Zwierzęta osłabione, chore czy okaleczone, które żyją w na wolności ...
Czytaj Dalej
Psie sporty

Psie sporty

Psie sporty kynologiczne wykonują czworonogi, które posiadają odpowiednie do tego predyspozycje. Pies jest najlepszym towarzyszem do uprawiania rozmaitych sportów, ćwiczeń ...
Czytaj Dalej
Najbardziej kolorowe ptaki

Najbardziej kolorowe ptaki

Najbardziej kolorowe ptaki zamieszkują wszystkie krainy zoogeograficzne. Najwięcej pochodzi ze strefy tropikalnej. Ptaki ozdobne można również podziwiać w naszej ojczyźnie ...
Czytaj Dalej
Kot balijski

Kot balijski

Kot balijski jest średniej wielkości zwierzęciem, który cieszy się dużym zainteresowaniem. Jest to dostojny i piękny kot o bystrym wzroku ...
Czytaj Dalej
Opieka nad kretem

Opieka nad kretem

Opieka nad kretem dotyczy przede wszystkim zwierząt żyjących w parkach narodowych i rezerwatach przyrody. Na wolności stworzenia te same potrafią ...
Czytaj Dalej