GeoZoo » Ptak » 5 Ciekawostek o kakadu
5 Ciekawostek o kakadu

5 Ciekawostek o kakadu

5 Ciekawostek o kakadu przybliży nam bardziej życie tego egzotycznego ptaka. Papugi te są domowymi pupilami w polskich domach. Jest to bardzo inteligentny ptak z rzędu papugowych. Papugi pod względem inteligencji określane są mianem naczelnych wśród ptaków.

5 Ciekawostek o kakadu dostarczy wiedzy o wyglądzie i zachowaniu tych pięknych ptaków. Kakadu obejmuje gatunki papug występujących w Australii, Melanezji, Nowej Zelandii, Nowej Gwinei z okolicznymi wyspami. Poza tym ptaki te zamieszkują we wschodniej części Indonezji. Bytują także w Południowo – Wschodniej Azji na Oceanie Spokojnym, na Filipinach.

Wybrane ciekawostki o kakadu

5 Ciekawostek o kakadu przeznaczonych jest przede wszystkim dla miłośników papug. Warto jest poznać zwyczaje tych ptaków, ponieważ posiadają one interesujące życie. Kakadu zajmuje rozmaite siedliska o różnorodnym zadrzewieniu i gniazduje w dziuplach. Papugi te zachwycają elegancją postawą.

Kakadu należy do rodziny kakaduowatych. Przeważają gatunki średniej wielkości o białym upierzeniu. W niewoli rzadziej spotykanym gatunkiem jest czarne kakadu. Ptaki te wydają charakterystyczne syczące dźwięki, gdy czują się zagrożone. Z biegiem lat w środowisku naturalnym spadła liczebność niektórych gatunków kakadu.

Kakadu to ptaki bardzo towarzyskie, które żerują i przebywają w hałaśliwych stadach. Wymagają światła dziennego podczas poszukiwania pożywienia. Poszczególne gatunki różnią się między sobą rozmiarami i czasami rodzajem spożywanego pokarmu. Kakadu tworzą często związki monogamiczne.

Do wybranych pięciu ciekawostek o kakadu należą:

  1. Kakadu można rozpoznać po:
    • dużym dziobie o zakrzywionym kształcie,
    • upierzeniu mniej kolorowym, niż u innych papug z przewagą białych osobników w hodowli,
    • wydatnych piórach,
    • zygodaktylowej stopie z dwoma palami środkowymi do przodu i dwoma do tyłu.
  2. Piękną papugą o niespotykanym kolorze w śród ptaków żyjących w środowisku naturalnym jest kakadu biała. Zamieszkuje w Indonezji. Charakteryzuje się bardzo pokaźnym czubem z białych piór. Czub tej kakadu znajduje się w pozycji leżącej wzdłuż głowy.
    W chwili podniecenia papuga rozkłada półokrągły wachlarzowy czub na głowie. Ten gatunek kakadu trudny jest do rozmnażania w niewoli. Jedynie swoimi osiągnięciami mogą poszczycić się ogrody zoologiczne. Kakadu biała dożywa nawet 80 lat.
  3. Kakadu Goffina, która nazywa jest również kakadu białooką jest najmniejsza spośród wszystkich papug z rodziny kakadu. Zamieszkuje lasy wysp Morza Banda w Indonezji. Występuje  w tropikalnych lasach i na ich obrzeżach. Bytuje w dużych i hałaśliwych stadach. W przeważającej części posiada białe upierzenie. Jest to gatunek endemiczny.
  4. Najliczniejszą papugą świata i najbardziej rozpowszechnioną papugą wśród kakadu jest kakadu różowa. Żyje na terenach prawie całej Australii. Na głowie posiada charakterystyczny jasnoróżowy czub, który potrafi stroszyć. Poza okresem lęgowym przebywa w dużych i hałaśliwych stadach. Para tych papug pozostaje ze sobą przez całe życie.
  5. Bardzo interesującym ptakiem i rzadko spotykanym w domowych hodowlach jest kakadu palmowa. Posiada charakterystyczne czarnoszare upierzenie i duży, strzępiasty czub. Zamieszkuj wyspy Aru, Nową Gwineę i półwysep York w północnej części Australii. Żyje w lasach galeriowych i deszczowych, a także na innych obrzeżach. Bytuje w parach lub małych koloniach. Samce są silnie terytorialne.

5 Ciekawostek o kakadu to ważne informacje na temat tych pięknych papug. Należy również nie zapominać, że pierzenie papug w zasadzie trwa przez cały rok. Natomiast lotki wymieniane są pojedynczo. Sprawia to, że zdolność latania papugi zachowują nieprzerwanie.

Podsumowując 5 ciekawostek o kakadu pozwala lepiej poznać styl życia tych papug. Zostały krótko opisane cztery gatunki kakadu. Popularnymi ptakami w hodowli są kakadu białe, ale mają niemałe wymagania. Papuga ta należy do jednych z najbardziej ulubionych ptaków ozdobnych. Kakadu posiada swoich zwolenników na całym świecie.


ZOBACZ TAKŻE

Jak psu założyć kaganiec?

Jak psu założyć kaganiec?

Jak psu założyć kaganiec? Założenie psu kagańca wymaga przygotowania. Należy dostosować go do rozmiaru psiego pyska. Najczęściej kaganiec w miejscach ...
Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu

Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu?

Jakie ptaki tracą okresowo zdolność lotu? Niektóre ptaki tracą okresowo zdolność do lotu. Jest to związane z ich naturalnym środowiskiem ...
Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie

Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie

Najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie to kotek rudy, który nazywany jest również kotem rdzawym. Należy on do rodziny kotowatych ...
Żywienie i zdrowie ślimaków

Żywienie i zdrowie ślimaków

Żywienie i zdrowie ślimaków wpływa na ich dobrostan. Stanowią one najliczniejszą gromadę mięczaków. Zwierzęta te bytują na lądzie i w ...
Opieka nad gurami olbrzymim

Opieka nad gurami olbrzymim

Opieka nad gurami olbrzymim nie jest skomplikowana, ale wymaga od akwarysty podstawowej wiedzy w temacie zakupionego gatunku. W środowisku naturalnym ...
Mastomys

Mastomys

Mastomys to królestwo: zwierząt, gromada: ssaków i rząd: gryzoni. Należy ona do rodziny myszowatych i podrodziny myszy. Gryzoń ten wywodzi ...