
Rybi wosk
09/06/2022Rybi wosk jest dla ludzi szkodliwy. Znajduje się on w organizmie niektórych gatunków ryb maślanych, które nazywane są również rybami masłowymi. Jelita u człowieka nie wchłaniają estrów woskowych, które nie ulegają rozkładowi podczas zamrażania ani gotowania.
Rybi wosk nie jest trawiony przez ludzki organizm. Najwięcej zawierają go dwa gatunki ryb maślanych: eskolar i oilfish czyli ryba oleista. Na poziom estrów woskowych w rybim organizmie może wpływać zmienność sezonowa i geograficzna. Ryby maślane rozpowszechnione są w wodach tropikalnych i umiarkowanych naszej planety. Posiadają one ciało wydłużone i bocznie spłaszczone. Mięso tych ryb cenione jest w wielu krajach.
Przepisy prawne
Rybi wosk to główny składnik rybiego oleju. Ryba oleista i eskolar zawierają w oleju niestrawne woski powyżej 90%. Spożywanie tych ryb regulują przepisy unijne. Jest to Rozporządzenie WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych. Przepisy te określają zasady wprowadzania do obrotu ryb, które mają szkodliwy wpływ na ludzki przewód pokarmowy.
Ryby oleiste i eskolar mogą być wprowadzone do obrotu w zamkniętych opakowaniach i prawidłowo oznakowane. Na opakowaniach tych ryb powinien być również podany szkodliwy ich wpływ na przewód pokarmowy. Poza tym powinna zostać zawarta informacja na temat sposobu przygotowania tych gatunków ryb. Oilfish i eskolar nie pozwalają importować dwa kraje: Włochy i Japonia.
Szkodliwość rybiego wosku
Rybi wosk jest toksyczny dla ludzi. Niektóre ryby maślane posiadają woski, które mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W Polsce najbardziej popularne są dwa gatunki: eskolar i kostropak. Niejednokrotnie są one składnikiem sushi i można je spożywać w wielu restauracjach. Zawierają one bardzo dużo tłuszczu, a w tym szkodliwy dla człowieka wosk. Może powodować on poważne problemy zdrowotne.
Nie wszystkie osoby mogą konsumować ryby maślane ze szkodliwymi woskami. Najbardziej należy uważać na dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, alergików i osoby w wieku geriatrycznym. Po raz pierwszy konsumując rybę maślaną, należy spróbować jej mięsa w bardzo małej ilości. Najbezpieczniej jest rybę grillować. Można też rybę masłową ugotować, wylewając wywar po jej ugotowaniu. Najważniejsze, aby z tych ryb pozbyć się jak najwięcej tłuszczu.
Rybi wosk u niektórych osób może wywołać:
Mogą wystąpić również zmiany skórne w postaci: wysypki, zaczerwienienia i świądu. Objawy zatrucia rybimi woskami pojawiają się najczęściej w drugiej lub trzeciej godzinie po skonsumowaniu ryby i trwają około 24 godzin.
Problemy pokarmowe przeważnie same znikają, ale pod warunkiem, że będą przyjmowane duże ilości płynów.
Rybi wosk jest dla ludzi niepożądany. Estry parafiny w rybie ponoszą odpowiedzialność za jej toksyczność. Ryby maślane z dużą zawartością niestrawnych wosków powinny być specjalnie oznakowane. Istnieją problemy z niewłaściwym oznakowaniem ryb z niestawnymi woskami. Z tego powodu ludzie nie mają pojęcia o zatruciach pokarmowych po spożyciu tych ryb.
ZOBACZ TAKŻE

Potrzeby starszych psów
Czytaj Dalej

5 Ciekawostek o kakadu
Czytaj Dalej

Kocie sanitariaty
Czytaj Dalej

Kury ozdobne
Czytaj Dalej

Opieka nad zwinnikiem Blehera
Czytaj Dalej

Wielkoszczur gambijski
Czytaj Dalej

Psi fitness
Czytaj Dalej

Opieka nad Nestor kea
Czytaj Dalej

Potrzeby starszych kotów
Czytaj Dalej

Jak założyć hodowlę alpak?
Czytaj Dalej

Żywienie i zdrowie zwinnika Blehera
Czytaj Dalej

5 Ciekawostek o nutrii amerykańskiej
Czytaj Dalej