GeoZoo » Ryba » Akwarystyka » Rybi wosk
Rybi wosk

Rybi wosk

Rybi wosk jest dla ludzi szkodliwy. Znajduje się on w organizmie niektórych gatunków ryb maślanych, które nazywane są również rybami masłowymi. Jelita u człowieka nie wchłaniają estrów woskowych, które nie ulegają rozkładowi podczas zamrażania ani gotowania.

Rybi wosk nie jest trawiony przez ludzki organizm. Najwięcej zawierają go dwa gatunki ryb maślanych: eskolar i oilfish czyli ryba oleista. Na poziom estrów woskowych w rybim organizmie może wpływać zmienność sezonowa i geograficzna. Ryby maślane rozpowszechnione są w wodach tropikalnych i umiarkowanych naszej planety. Posiadają one ciało wydłużone i bocznie spłaszczone. Mięso tych ryb cenione jest w wielu krajach.

Przepisy prawne

Rybi wosk to główny składnik rybiego oleju. Ryba oleista i eskolar zawierają w oleju niestrawne woski powyżej 90%. Spożywanie tych ryb regulują przepisy unijne. Jest to Rozporządzenie WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych. Przepisy te określają zasady wprowadzania do obrotu ryb, które mają szkodliwy wpływ na ludzki przewód pokarmowy.

Ryby oleiste i eskolar mogą być wprowadzone do obrotu w zamkniętych opakowaniach i prawidłowo oznakowane. Na opakowaniach tych ryb powinien być również podany szkodliwy ich wpływ na przewód pokarmowy. Poza tym powinna zostać zawarta informacja na temat sposobu przygotowania tych gatunków ryb. Oilfish i eskolar nie pozwalają importować dwa kraje: Włochy i Japonia.

Szkodliwość rybiego wosku

Rybi wosk jest toksyczny dla ludzi. Niektóre ryby maślane posiadają woski, które mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W Polsce najbardziej popularne są dwa gatunki: eskolar i kostropak. Niejednokrotnie są one składnikiem sushi i można je spożywać w wielu restauracjach. Zawierają one bardzo dużo tłuszczu, a  w tym szkodliwy dla człowieka wosk. Może powodować on poważne problemy zdrowotne.

Nie wszystkie osoby mogą konsumować ryby maślane ze szkodliwymi woskami. Najbardziej należy uważać na dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, alergików i osoby w wieku geriatrycznym. Po raz pierwszy konsumując rybę maślaną, należy spróbować jej mięsa w bardzo małej ilości. Najbezpieczniej jest rybę grillować. Można też rybę masłową ugotować, wylewając wywar po jej ugotowaniu. Najważniejsze, aby z tych ryb pozbyć się jak najwięcej tłuszczu.

Rybi wosk u niektórych osób może wywołać:


Mogą wystąpić również zmiany skórne w postaci: wysypki, zaczerwienienia i świądu. Objawy zatrucia rybimi woskami pojawiają się najczęściej w drugiej lub trzeciej godzinie po skonsumowaniu ryby i trwają około 24 godzin.

Problemy pokarmowe przeważnie same znikają, ale pod warunkiem, że będą przyjmowane duże ilości płynów.

Rybi wosk jest dla ludzi niepożądany. Estry parafiny w rybie ponoszą odpowiedzialność za jej toksyczność. Ryby maślane z dużą zawartością niestrawnych wosków powinny być specjalnie oznakowane. Istnieją problemy z niewłaściwym oznakowaniem ryb z niestawnymi woskami. Z tego powodu ludzie nie mają pojęcia o zatruciach pokarmowych po spożyciu tych ryb.


ZOBACZ TAKŻE

[pt_view id=”6f01e38f2y”]