Największy ptak

Największy ptak

01/08/2021 Wyłączono przez AKS
Podziel się

Największy ptak i najcięższy na kuli ziemskiej zamieszkuje afrykańskie sawanny i tereny pustynne. Jest to struś afrykański, który należy do: królestwa: zwierząt, typu: strunowców, gromady: ptaków, rzędu i rodziny strusi. Posiada on również największe oczy spośród wszystkich zwierząt lądowych.  

Największy ptak występuje na terenach Południowej Sahary, Etiopii i Sudanu. Żyje również w Somalii po Kenię w Południowej Kenii i Afryce Południowej. Żeruje na obszarach pustynnych, półpustynnych. Jego środowiskiem życia są również sawanny. Struś afrykański jest ptakiem roślinożernym. Spożywa najczęściej nasiona, korzenie i rośliny. Dodatkiem do jego posiłków są owady i małe kręgowce, czasami jaszczurki.

Podział strusi afrykańskich

Największy ptak jest nielotem, dlatego pozbawiony jest grzebienia na mostku.

Współcześnie wyróżnia się dwa gatunki strusia:

  • Struś czerwonoskóry, który występuje głównie na obszarach Afryki Subsaharyjskiej. Jest ginącym gatunkiem w Afryce Północnej. Zamieszkuje otwarte przestrzenie, suche sawanny, pustynie i półpustynie. Hodowany jest na fermach z powodu mięsa, smacznych jaj i pięknego upierzenia. Samiec jest większy od samicy.
  • Struś somalijski, nazywany również strusiem szaroskórym. Występuje na Półwyspie Somalijskim. Zamieszkuje Północno – Wschodnią Etiopię, Kenię i Dżibuti. Żeruje na suchych sawannach, pustyniach i półpustyniach. Samica trochę większa od samca.

Wyróżnia się trzy podgatunki strusia czerwonoskórego:

  • Struś czerwonoskóry, który posiada czerwoną szyję i zamieszkuje Północną Afrykę.
  • Struś brązowosterny, którego szyja ma szaroniebieską barwę, a  w okresie godowym jest czerwona. Żyje on w Południowej Afryce. Jest największy spośród wszystkich strusi.
  • Struś masajski, który ma bladoróżową szyję, czerwoną tylko w okresie godowym. Zamieszkuje we Wschodniej Kenii i w Tanzanii.   

Istnieje jeszcze struś afrykański czarny, który jest mieszańcem. Powstał on na skutek skrzyżowania dwóch podgatunków strusia czerwonoskórego: południowoafrykańskiego z północnoafrykańskim. Ta odmiana strusi jest najczęściej hodowana.

Największy ptak

Wygląd strusi

Największy ptak używa swoich dużych skrzydeł jako steru, który pomaga zmienić kierunek podczas biegu. Samiec osiąga wysokość w granicach 180 – 270 cm. Natomiast dorosła samica od 170 do 240 cm. Ciężar strusia afrykańskiego waha się od 100 do 160 kg. W pierwszym roku życia potomstwo strusia rośnie około 25 cm miesięcznie.

Strusie dożywają nawet do 75 lat.

Największy ptak  posiada największe oczy spośród wszystkich zwierząt żyjących na lądzie. Długość oka osiąga 5 cm. Posiada doskonały wzrok, widzi dobrze na odległość 5 km. Strusie posiadają czterokomorowy żołądek i jelito cienkie o długości 14 metrów. Ptak ten ma długą szyję i nogi, a małą głowę w stosunku do swoich rozmiarów.

Jego kończyny są mocno umięśnione. Struś afrykański posiada  dwa palce u stopy. Większy z nich zaopatrzony jest w długi i ostry pazur, który może osiągać nawet 10 cm długości. Ptaki te w zależności od gatunku wyróżniają się ciekawym upierzeniem. Samiec strusia czerwonoskórego ma w większości czarne upierzenie.

Na skrzydłach i ogonie pióra jego są białe. Samica jest barwy szarobrązowej. Samiec strusia szaroskórego jest czarny, a samica brązowa. Pióra skrzydeł i ogona są zwisające i miękkie. Strusia jajo jest najcięższe na świecie. Może ważyć w granicach: 120 – 160 dag.

Zachowanie

Największy ptak bytuje w stadach od 5 do 50 osobników. W pobliżu nich żyją często zebry i antylopy, które posiadają takich samych wrogów. Największym zagrożeniem dla nich są lamparty, lwy i duże ptaki drapieżne. Strusie preferują drzewa i niewysokie trawy. Najbardziej aktywne są o zmierzchu.

Jest on największym ptakiem na ziemi. Na długich odcinkach osiąga średnio prędkość do 50 km/h. Natomiast na krótkich dystansach prędkość jego wynosi nawet powyżej 70 km/h. Jednym krokiem może pokonać odległość od 300 do 500 cm. Kończyny jego służą do biegania i jako broń. Potrafi kopać wyłącznie do przodu, gdy czuje się zagrożony. Jego kopnięcie może zabić nawet lwa.

Strusie połykają piasek i kamienie, które pomagają w trawieniu spożytego pokarmu. Ptaki te potrafią wydawać różne dźwięki. Mogą gwizdać, warczeć i parskać w zależności od sytuacji i otoczenia. Samce ryczą podobnie, jak lwy. Głośne okrzyki wydają najczęściej podczas zalotów czy zagrożenia. Młode pisklęta mają melodyjne głosy.

Rozmnażanie

Największy ptak gniazduje w płytkim dole o średnicy 3 metrów, który znajduje się w ziemi lub piasku. Struś czerwonoskóry jest gatunkiem poligamicznym. Samiec żyje w małym haremie. Kopuluje on z kilkoma samicami. We wspólnym gnieździe znajdują się jaja wszystkich partnerek strusia od 2 do 12 sztuk. Dominująca samica wysiaduje na zmianę jaja z samcem i wspólnie z nim wychowuje potomstwo.

Struś szaroskóry gniazduje na ziemi i również kopuluje z kilkoma partnerkami. Każda z samic składa od 2 do 11 jaj. Przeważnie samiec wysiaduje jaja od 42 do 46 dni. On również zajmuje się wyklutymi pisklętami. W czasie zalotów samiec rozpościera skrzydła, stroszy pióra, a szyję skręca w kształcie korkociągu i nią kołysze.

Podsumowując największy ptak, którym jest struś afrykański potrafi bardzo szybko biegać. Pomaga mu to w ucieczce przed drapieżnikami. Jest to ptak roślinożerny, który żyje w Afryce. Jest pięknym i wielkim okazem, którego można podziwiać w ogrodach zoologicznych. Struś afrykański zaliczany jest do kategorii oznaczającej mniejsze ryzyko zagrożenia.


Akt prawny Akwarystyka Fruwanie Gryzonie Koty Niebezpieczne Pies w pracy Psy Ptaki Pupil Ryby Wirusy Zoologia Zwierzęta domowe Świat zwierząt Żywienie

ZOBACZ TAKŻE

Psia dieta

Psia dieta

Psia dieta powinna być właściwie zbilansowana i podawana w odpowiednich proporcjach. Pełnowartościowy pokarm może uchronić czworonoga przed wieloma chorobami. Jest ...
Czytaj Dalej
Przewożenie ptaków

Przewożenie ptaków

Przewożenie ptaków oznacza transportowanie ich w sposób bezpieczny i bezstresowy. Ptaki są bardzo inteligentnymi zwierzętami. Hodując skrzydlaki w domowych warunkach ...
Czytaj Dalej
Koty bez sierści

Koty bez sierści

Koty bez sierści to rasa stosunkowo młoda, do której należą sfinksy i kot Elfi. Występują w Europie i w Ameryce ...
Czytaj Dalej
Najwolniejsze zwierzęta świata

Najwolniejsze zwierzęta świata

Najwolniejsze zwierzęta świata znajdują się w grupie kręgowców i bezkręgowców. Są to bardzo powolne stworzenia, którym nigdzie się nie spieszy ...
Czytaj Dalej
Zbyt niska zawartość tlenu w wodzie

Zbyt niska zawartość tlenu w wodzie

Zbyt niska zawartość tlenu w wodzie zagraża zdrowiu i życiu ryb. Woda na naszej planecie jest podstawą wszelkiego życia. To ...
Czytaj Dalej
Najmniejszy gryzoń

Najmniejszy gryzoń

Najmniejszy gryzoń na świecie żyje w Południowej Azji i nazywa się trąbkouszek beludżystański. Należy on do królestwa: zwierząt, gromady: ssaków, ...
Czytaj Dalej
Buldog francuski

Buldog francuski

Buldog francuski to średniej wielkości pies. Jest on typowym kanapowcem, psem rodzinnym i do towarzystwa. Jednak wiele cech odziedziczył po ...
Czytaj Dalej
Kwarantanna ptaków

Kwarantanna ptaków

Kwarantanna ptaków ma na celu wykrycie chorób zakaźnych i pomóc w ocenie stanu zdrowia wprowadzonych do hodowli osobników. Nowo zakupionym ...
Czytaj Dalej
Legowisko dla kota

Legowisko dla kota

Legowisko dla kota powinno być wygodne i przystosowane do jego rozmiarów. Kocie posłanie należy do podstawowej wyprawki dla kota. Można ...
Czytaj Dalej
Opieka nad małpokształtnymi

Opieka nad małpokształtnymi

Opieka nad małpokształtnymi w dużym stopniu zależy od ludzkiej pomocy i wiedzy. Nie wszystkie zwierzęta żyjące na wolności są w ...
Czytaj Dalej
Ryby przezroczkowate

Ryby przezroczkowate

Ryby przezroczkowate to królestwo: zwierząt, typ: strunowce, gromada: promieniopłetwych. Te stworzenia ze świata podwodnego należą do rzędu okoniokształtnych. Jest to ...
Czytaj Dalej
Opieka nad polatuchami

Opieka nad polatuchami

Opieka nad polatuchami w dużym stopniu zależy od ludzkiej pomocy i wiedzy. Nie wszystkie zwierzęta żyjące na wolności są w ...
Czytaj Dalej