GeoZoo » Kot » Kocia dieta
Kocia dieta

Kocia dieta

Kocia dieta powinna być właściwie zbilansowana i podawana w odpowiednich proporcjach. Pełnowartościowy pokarm może uchronić kociego przyjaciela przed wieloma chorobami. Jest niezbędny dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju i kondycji. Koty powinny otrzymywać w pokarmie odpowiednią ilość kilokalorii, pokrywającej dzienne zapotrzebowanie na energię.

Kocia dieta polega na racjonalnym żywieniu zwierzęcia, dopasowanym do jego indywidualnych potrzeb. Specjalną dietę wymagają kocięta, ciężarne i karmiące kotki oraz koty w wieku geriatrycznym. Dieta złożona z samego mięsa nie zawiera wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Kot potrzebuje także: wody, tłuszczów, błonnika, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. 

Woda

Kocia dieta polega na bezwzględnym spożywaniu białka zwierzęcego. Jednak woda stanowi najważniejszy składnik wszystkich zwierząt. W przypadku kota strata w jego organizmie 10% wody spowoduje poważne powikłania zdrowotne, a utrata 15% może doprowadzić nawet do śmierci.

Koty podobnie jak inne stworzenia wchłaniają wodę na trzy sposoby:

  • przez picie,
  • spożywanie pokarmów, zwłaszcza wilgotnych,
  • samodzielnie ją wytwarzają.

Do wytwarzania wody jako produktu ubocznego dochodzi podczas procesu chemicznego, gdzie biała, węglowodany i tłuszcze zostają przekształcone w energię. Zapotrzebowanie kota na wodę jest prawie takie samo jak na energię. Koty niewychodzące i mało aktywne potrzebują dziennie około 65-70 ml wody czyli cztery łyżki stołowe. Kot aktywny powinien pobierać dziennie około 85 ml wody, tj. około 4 łyżek stołowych.

Składniki odżywcze

Kocia dieta powinna być zdrowa i zbilansowana. Długotrwałe podawanie niezrównoważonych posiłków może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Składniki odżywcze to potrzebne do odżywiania organizmu składniki pokarmowe. Przede wszystkim stanowią one nośniki energii, substancje budowlane oraz witaminy i sole mineralne.

Nośnikami energii są: węglowodany, tłuszcze i białka. Natomiast substancjami budulcowymi to białka, tłuszcze i minerały.

W skład substancji odżywczych oprócz wody wchodzą:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • składniki mineralne,
  • witaminy.

Białka

Białka występują w roślinach i organizmach zwierzęcych. Każde zawierają wyjątkowy zestaw aminokwasów. Stanowią one budulec potrzebny do wzrostu i regeneracji wszystkich tkanek ciała zwierzęcia. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja kurze i ser. Natomiast pochodzenia roślinnego to jarzyny i ziarna.

W żołądkach i jelitach upolowanych zwierząt, przeważnie ptaków czy gryzoni koty spożywają również substancje roślinne. Zwierzęta te świadomie jedzą trawę w celu spożywania błonnika i lepszego trawienia. Niejednokrotnie zaraz po zjedzeniu trawy kot wymiotuje. Jest to skuteczna metoda oczyszczania żołądka z nadmiaru śluzu.

Tłuszcze

Tłuszcze spełniają bardzo ważną rolę w życiu kota. Zawierają one substancje zwane kwasami tłuszczowymi. Niektóre z nich utrzymują określone wewnętrzne funkcje organizmu. W przypadku, gdy kot otrzymuje więcej energii niż potrzebuje, to jej nadwyżka zostaje przerobiona na tłuszcz. Jest on magazynowany w różnych częściach kociego ciała.

Węglowodany

Węglowodany czyli cukry znajdują się w roślinach. Najłatwiej przyswajalne są cukry proste. Wiele dorosłych kotów nie toleruje laktozy w mleku. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest podawanie kotu mleka bez laktozy. Najbardziej pożądanym źródłem węglowodanów jest dla kotów ryż. Istnieje wiele rodzajów cukrów.

Składniki mineralne

Składniki mineralne pomagają kotu prawidłowo funkcjonować. Do najbardziej pożądanych minerałów dla futrzaka należą: wapń i fosfor. Są one niezbędne do wzrostu kości i zębów. Minerały pełnią też bardzo ważną rolę w przyroście i regeneracji mięśni, skóry, więzadeł i włosów. Poza tym są konieczne w procesie trawiennym i przy formowaniu czerwonych i białych krwinek.

Witaminy

Witaminy mają duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesów somatycznych. Ponadto witaminy A, D, E i K rozpuszczalne są w tłuszczach. Witaminy A i D mają wyjątkowe znaczenie w rozwoju kości. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B i witamina C, która bierze aktywny udział w gojeniu ran.

Witamina C wpływa także pozytywnie na stan skóry i zapobiega krwotokom z naczyń włosowatych. Jednak w swoim jadłospisie koty nie potrzebują witaminy C, ponieważ posiadają zdolność wytwarzania tej witaminy w swoim organizmie. Witaminy z grupy B pełnią różne zadania związane z metabolizmem tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów.

Znaczenie kociej diety

Kocia dieta uzależniona jest od: rasy, wieku, trybu życia, stanu zdrowia i rozmnażania. Całkowita wartość odżywcza diety jest sumą wartości odżywczej jej składników. Koty potrzebują w swojej diecie kilkudziesięciu potrzebnych składników pokarmowych. Każdy z nich należy podać zwierzęciu we właściwej ilości i w odpowiedniej formie.

Potrzebne składniki pokarmowe w połączeniu z energią  powinny pokryć potrzeby kociego towarzysza. Zawsze trzeba uwzględnić interakcje składników pokarmowych. Przygotowanie takiego rodzaju pokarmu wymaga odpowiedniego zasobu wiedzy.

Im więcej żywności przetwarzamy, tym następuje większa utrata pełnowartościowej substancji pokarmowej.

Kocia dieta stanowi energię potrzebną do zachowania funkcji organizmu na wszystkich poziomach. Wartość energetyczna zawarta w białkach, tłuszczach i węglowodanach wyrażona jest w kilokaloriach (kcal). Trzeba znać zapotrzebowanie energetyczne kota i wartość energetyczną podawanego pożywienia.

Żaden przewód pokarmowy nie jest w 100% wydajny, dlatego część kalorii zostaje wydalona z organizmu. Dobrym rozwiązaniem dla kota będzie jeden świeży, pełnowartościowy i jak najmniej przetworzony posiłek. Pożywienie powinno zawierać odpowiednią proporcję wody, białek, tłuszczu, kalorii, witamin, a także składników mineralnych.

Podawane posiłki należy koniecznie dopasować do: wieku, występujących chorób, stanu fizjologicznego i stopnia aktywności. Ponadto przekąski, gryzaki i smakołyki nie powinny przekraczać 10-15% dziennej dawki pokarmowej kota.

Radą i pomocą oraz cennymi wskazówkami służą lekarze weterynarii.

Kocia dieta odpowiednio zbilansowana nie tylko pozwoli uniknąć różnych chorób, ale również często przedłuża życie zwierzęciu. Przede wszystkim nie należy dopuszczać kota do nadwagi, a szczególnie do jego otyłości. Koty należą do zwierząt bezwzględnie mięsożernych. Dlatego w diecie ich konieczne są białka i tłuszcze. Koty wymagają właściwie zbilansowanej i indywidualnie dopasowanej diety.


ZOBACZ TAKŻE

[pt_view id=”6f01e38f2y”]