GeoZoo » Zoologia » 5 Ciekawostek o jeżu
5 Ciekawostek o jeżu

5 Ciekawostek o jeżu

5 Ciekawostek o jeżu pogłębi zasób wiedzy na temat tych zwierząt. Pierwsze jeże kolczaste znaleziono w Ameryce Północnej. W Europie Wschodniej zagościł jeż wschodni. Natomiast w Europie Środkowej i Zachodniej zadomowił się jeż zachodni.

5 Ciekawostek o jeżu przeznaczonych jest szczególnie dla miłośników tych zwierząt. Jeże dojrzałość płciową w środowisku naturalnym uzyskują po pierwszym śnie zimowym. Natomiast w niewoli może wystąpić już w piątym miesiącu życia. W Polsce żyje jeż europejski zwany zachodnim i jeż wschodni, który uznany jest za odrębny gatunek. Jeże posiadają 36 stałych zębów.

Wybrane ciekawostki o jeżu

5 Ciekawostek o jeżu pozwala lepiej poznać styl życia tego zwierzęcia i jego wymagania. Jest on krajowym wolno żyjącym stworzeniem, które zaliczany jest do gatunków szczególnie chronionych. Hodowany jest również w warunkach domowych. Na wolności długość życia jeży wynosi 3-5 lat, a w niewoli żyją w granicach 5-7 lat, a nawet powyżej 10 lat.

5 Ciekawostek o jeżu poszerzy naszą wiedzę na temat tych zwierząt. Stanowi on najstarszą grupę żyjących współcześnie prymitywnych ssaków. Jest on zwierzęciem owadożernym. Masa dorosłego osobnika dochodzi do 1400 g. Masa noworodka mieści się w przedziale 15-30 g.

Do wybranych pięciu ciekawostek o jeżu należą:

1. Narządy zmysłów

Narządy zmysłów, którepomagają tym zwierzętom bytować w różnych warunkach środowiskowych. U jeży wyróżniamy sześć narządów zmysłów:

  • Wzrok, który nie posiada decydującego znaczenia przy poszukiwaniu pożywienia. U tych zwierząt zasięg widzenia w dzień wynosi około 30 m, a o zmierzchu 12 m. Prawdopodobnie jeże potrafią rozróżniać barwy.
  • Słuch, który jest bardzo wyostrzony. Naukowcy po przeprowadzonych badaniach i obserwacjach stwierdzili, że słyszalność jeży wynosi w granicach 250-60000 Hz.  
  • Węch, który ma szczególne znaczenie w okresie rui. Natomiast odgrywa znikomą rolę podczas poszukiwania pokarmu.
  • Smak, który jest wyostrzony i ma znaczenie podczas podawania pokarmu lub lekarstw. Jeże nie chcą spożywać karmy kwaśnej, słonej i gorzkiej. Preferują słodkie posiłki.
  • Dotyk, któryjest u jeży wrażliwy przy dotykaniu głowy, włosów dotykowych oraz kolców na czole i karku. Jeże w takiej sytuacji reagują natychmiastowym zwijaniem się.
  • Organ Jacobsona, który jestdodatkowym organem zmysłu. Niektóre substancje smakowe i zapachowe wywołują u tych zwierząt obfitą pienistą ślinę. Może ona zostać przeniesiona na kolce.Niektórzy ludzieślinienie jeży biorą za oznak wścieklizny.  

2. Rozpoznawanie płci

Rozpoznawanie płci nie jest u tych zwierząt trudne. Już u noworodka widoczne są osobliwe cechy płciowe. U samczyka genitalia wielkości ziarna grochu znajdują się pośrodku brzucha. Natomiast u samiczki pochwa umiejscowiona jest bezpośrednio przed odbytem. Dorosły samczyk jądra ma wewnątrz jamy brzusznej.

3. Okrywa kolcowa

Okrywa kolcowa, która wyróżnia jeży spośród innych zwierząt. Kolce tych ssaków mają 2 cm długości. Liczba ich na ciele dorosłego osobnika wynosi około 8 tysięcy sztuk. Kolce to twory rogowe z przegrodami. Są one lekkie i ostre, gdyż są w środku puste. Kolce spełniają trzy zasadnicze czynności:

  • chronią przed drapieżnikami,
  • regulują temperaturę,
  • działają jak „odbijacz”, co oznacza, że niektóre jeże spadając ze znacznej wysokości nie ponoszą żadnych urazów. Kolce to amortyzatory jeża.

Wraz z wiekiem zmienia się liczba, długość i kolor kolców. Po urazach kolce ulegają powolnej regeneracji. W wyniku choroby kolce odrastają całkowicie. Liczba pierwszych kolców u tych ssaków wynosi w granicach 200-300 sztuk. Natomiast młodzież posiada ich w przedziale 1000-4000 sztuk.

4. Urozmaicony catering

Urozmaicony catering, który jest bardzo ważny w życiu jeży. Na wolności zwierzęta te spożywają żuki, sikorki, krocionogi czy larwy motyli. Poza tym chętnie jedzą jaja i ptasie pisklęta, które gniazdują na ziemi. Jeżom, które są pod opieką człowieka nie wolno podawać dżdżownic, ślimaków i owadów za wyjątkiem mączniaków, gdyż są to pośredni żywiciele endopasożytów. Karma musi być różnorodna i drobno pokrojona. Zwierzętom tym należy do spożycia podawać mało tłusty pokarm:

  • wołowinę i drób,
  • ryby surowe bądź gotowane po usunięciu ości,
  • jaja kurze ugotowane na twardo albo jajecznicę,
  • karmę dla psów i kotów,
  • warzywa i owoce.

Poza tym jeż powinien otrzymywać kości większych zwierząt do obgryzienia. Zapobiega to powstawaniu kamienia nazębnego. Jeże niejadki odzyskują apetyt po dodaniu do posiłku trochę miodu. Woda pokrywa zapotrzebowanie na płyny. Rosnące jeże muszą dodatkowo otrzymywać witaminy i minerały.

5. Zimowy sen

Zimowy sen, który jest u jeży normalnym zjawiskiem. Przy zapadaniu zwierzęcia w sen zimowy muszą być spełnione określone warunki. W takiej sytuacji jeż musi posiadać:

  • Odpowiednią masę ciała. Waga młodych osobników powinna wynosić 500-600 g.
  • Zmiany hormonalne,
  • Odłożony zapas tłuszczu. Jego spalanie pokrywa zapotrzebowanie na energię. W okolicach łopatek znajduje się tzw. tłuszcz „brunatny”. Jest on określany jako „narząd snu zimowego”.

Przy hibernacji ważna jest przede wszystkim temperatura otoczenia. Podczas snu zimowego wszystkie procesy przemiany materii są znacznie ograniczone. Tętno i częstotliwość oddechu stają się coraz powolniejsze.

W zależności od temperatury otoczenia spada również temperatura  ciała nawet do 1OC. Sen zimowy trwa około 5 miesięcy. Jeże tracą wówczas trzecią część masy ciała. Po wybudzeniu mają one nieduże szanse na przeżycie, jeżeli brakuje pokarmu.


Podsumowując 5 ciekawostek o jeżu podkreśla znaczenie narządów zmysłów u tych zwierząt oraz funkcjonowanie ich w naturze. Pomaga dostosować warunki bytowe jeży do ich wymagań i potrzeb. Wybitne umiejętności jeży są ważnymi informacjami dla potencjalnych hodowców. Przybliżają nam obraz tych ssaków, zapadających w sen zimowy.


ZOBACZ TAKŻE

[pt_view id=”6f01e38f2y”]